Ministre liek VID atbrīvoties no negodprātīgiem finanšu policistiem

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektorei Inārai Pētersonei divu nedēļu laikā jānāk klajā ar priekšlikumiem, kā atbrīvoties no negodprātīgajiem dienesta Finanšu policijas pārvaldes darbiniekiem, pēc divarpus stundu ilgas tikšanās ar VID vadītāju sacīja finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola. Tāpat VID ģenerāldirektorei būs jāsniedz priekšlikumi, kā uzlabot cīņu ar noziedzīgu līdzekļu legalizāciju.

Finanšu ministre uzsvēra, ka pār VID kritusi milzu šaubu ēna, kas demotivē iedzīvotājus maksāt nodokļus. Pētersone pagaidām vēl neatklāja konkrētas amatpersonas, kuras varētu zaudēt darbus, kā arī neminēja to skaitu.

Divu nedēļu laikā sagatavos negodprātīgo VID darbinieku sarakstu

Valsts ieņēmumu dienests (VID) divu nedēļu laikā Finanšu ministrijā iesniegs Finanšu policijas un VID atbildīgo amatpersonu novērtējumu un priekšlikumus, kā atbrīvot no darba dienestā darbiniekus, par kuriem radusies šaubu ēna un aizdomas par negodprātīgu rīcību, šodien informēja finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS).

VID ģenerāldirektore Ināra

Pētersone sacīja, ka pagaidām neatklāšot ne cik cilvēku, ne kāda līmeņa darbinieki būs šajā iespējamo negodprātīgo darbinieku sarakstā.

Taču «nojausma par atsevišķām personām» viņai esot.

Pētersone neizslēdz, ka saraksts nebūs galīgais. Sākotnēji tajā tiks iekļautas Finanšu policijas amatpersonas, bet vēlāk tas tiks papildināts ar darbiniekiem no muitas un citām VID struktūrām, kurās ir augsti korupcijas riski.

«Augoni nevar turēt ilgi, tas ir jāizgriež pēc iespējas ātrāk. Ir spēcīgi un gudri darbinieki, kas cīnās ar noziedzību, taču no otras puses, sniedzot informāciju noziedzniekiem, viņi nopelna arī sev,» sacīja Pētersone.

Jautāta, ar kādām metodēm varētu atbrīvoties no darbiniekiem, kas neraisa uzticību, Pētersone atzina, ka pagaidām visus priekšlikumus neatklās, taču dažus

ierosinājumus varot «nošpikot» no Prokuratūras likuma, piemēram, par interešu konfliktu vai rupjiem ētikas pārkāpumiem.

Reizniece-Ozola norādīja, ka par VID kritusi «milzu šaubu ēna», kas noved pie sabiedrības demoralizēšanās un zūdot motivācija maksāt nodokļus. Tas ir nepieņemami, tāpēc nepieciešama strauja rīcība, sacīja ministre.

Iepriekš ziņots par vairākiem gadījumiem, kas saistīti ar bijušo un esošo VID amatpersonu iespējamiem likuma pārkāpumiem. Tostarp Latvijas Televīzijas raidījums «de facto», analizējot 101 VID izmeklētāju deklarācijas, secinājis, ka dienestā strādājošie izmeklētāji vai nu neuzticas bankām, vai arī cenšas legalizēt, iespējams, noziedzīgi iegūtus līdzekļus. Tostarp

33 personām jeb trešdaļai VID izmeklētāju uzrādītā informācija satur datus, ko var uzskatīt par satraucošiem -

skaidras naudas uzkrājumi, ikgadēji naudas dāvinājumi no radiem, lielā apmērā izsniegti aizdevumi un, iespējams, atkarība no azartspēlēm.

Ziņots arī par VID finanšu policista radiniekiem, kuri izveidojuši daudzmiljonu vērtu īpašumu impēriju.

VID ir finanšu ministra padotībā esoša tiešās pārvaldes iestāde, kas nodrošina nodokļu maksājumu un nodokļu maksātāju uzskaiti, valsts nodokļu, nodevu un citu valsts noteikto obligāto maksājumu iekasēšanu Latvijas teritorijā, kā arī iekasē nodokļus, nodevas un citus obligātos maksājumus Eiropas Savienības budžetam, īsteno muitas politiku un kārto muitas lietas. VID ir izveidots 1993.gadā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu