Rinkēvičs: salīdzinot ar citiem gadiem, 2016.gadā bēgļu plūsma ir palielinājusies

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Salīdzinot ar citiem gadiem, 2016.gadā bēgļu plūsma ir ievērojami palielinājusies, trešdien Saeimas Eiropas lietu komisijas sēdē, kurā apstiprināja Latvijas pozīciju Eiropadomē par migrācijas sadaļu, sacīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs («Vienotība»).

Precizēts ziņas virsraksts un 1.,2.rindkopa

Viņš norādīja, ka ir redzami atsevišķi elementi Turcijas kopīgā plāna īstenošanā, piemēram, sīriešu bēgļiem Turcijā ļauts strādāt. Rinkēvičs arī uzsvēra, ka, salīdzinot ar 2014.gadu un 2015.gadu, bēgļu plūsma ir ievērojami palielinājusies.

Eiropadomes sēdē, kas notiks no ceturtdienas, 18.februāra, līdz piektdienai, 19.februārim, Briselē, uzsvars tiks likts uz migrācijas plūsmas apturēšanu un kontroli, stāstīja ārlietu ministrs. Viņš pauda, ka tiks runāts par bēgļu atgādāšanu atpakaļ uz valstīm, kur karadarbība nenotiek - Alžīriju, Bangladešu, Mali un Pakistānu. Taču, tā kā šiem cilvēkiem nereti nav personu apliecinošu dokumentu, lielā daļā gadījumu viņi netiek pieņemti atpakaļ.

Rinkēvičs arī norādīja, ka Nīderlandes prezidentūras ES laikā ir jāpanāk vienošanās par Eiropas Krasta apsardzes dienesta izveidi, un šis ir jautājums, kas prasīs finansējumu.

Viņš arī sacīja, ka būtu nepieciešams rūpīgāk pārbaudīt cilvēkus, kas iebrauc Eiropā. Ārlietu ministrs atzīmēja, ka šos jautājumus iecerēts turpināt skatīt arī martā. Taču viņš piebilda, ka nav paredzēti nekādi priekšlikumi par jaunām kvotām un to sadali.

Latvijas pozīcija Eiropadomē paredz, ka migrācijas plūsmas apturēšanai ir jābūt prioritārajam jautājumam sadarbībā ar trešajām valstīm. «Pozitīvi vērtējam pirmos Turcijas īstenotos pasākumus ES – Turcijas Kopīgā rīcības plāna īstenošanā, taču uzskatām, ka ir nepieciešama turpmāka Turcijas rīcība migrācijas plūsmu mazināšanai,» teikts pozīcijā.

Mūsu valsts pozīcija nosaka, ka ES ārējo robežu pārvaldībā prioritāri jāveic pasākumi Eiropas ārējo robežu pārvaldības stiprināšanai; tai skaitā jāpanāk vienošanās Padomē par Eiropas robežu un krasta apsardzes izveides priekšlikumu Nīderlandes prezidentūras laikā.

Tāpat pozīcijā norādīts, ka Latvija atbalsta migrācijas pārvaldības centru (hotspots) darbības uzlabošanu. «Būtiski, ka tiek pabeigts darbs pie šo centru izveides, lai nodrošinātu ieceļojošo patvēruma meklētāju identificēšanu, reģistrēšanu un pirkstu nospiedumu noņemšanu, un intensificētu to personu atgriešanu, kurām nav tiesību uz starptautisko aizsardzību un kurām nav likumīga pamata uzturēties Eiropas Savienībā,» teikts pozīcijā.

Latvija uzskata, ka nepieciešams pastiprināt pasākumus cīņā pret organizēto noziedzību - cilvēku kontrabandu un tirdzniecību.

Mūsu valsti Eiropadomes sanāksmē pārstāvēs Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu