Latvija: Nepieciešama turpmāka Turcijas rīcība migrācijas plūsmu mazināšanai

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Migrācijas plūsmu apturēšanai jābūt prioritārajam jautājumam Eiropas sadarbībā ar trešajām valstīm un ir nepieciešama turpmāka Turcijas iesaiste šajos procesos, - teikts šodien valdībā apstiprinātajā Latvijas pozīcijā gaidāmajai Eiropadomes sanāksmei, kura norisināsies no 18.februāra līdz 19.februārim.

Tāpat Latvija uzskata, ka nepieciešams pastiprināt pasākumus cīņā pret organizēto noziedzību - cilvēku kontrabandu un tirdzniecību.

Valstu un valdību vadītāji Eiropadomē atgriezīsies pie migrācijas krīzes jautājuma un izvērtēs progresu decembra Eiropadomes pieņemto lēmumu īstenošanā.

Latvija pozitīvi vērtē pirmos Turcijas īstenotos pasākumus Eiropas Savienības (ES)-Turcijas Kopīgā rīcības plāna īstenošanā, taču uzskata, ka ir nepieciešama turpmāka Turcijas rīcība migrācijas plūsmu mazināšanai.

Attiecībā uz ES ārējo robežu pārvaldību Latvija paudīs uzskatu, ka prioritāri jāveic pasākumi ES ārējo robežu pārvaldības stiprināšanai, tostarp jāpanāk vienošanās Padomē par Eiropas robežu un krasta apsardzes izveides priekšlikumu Nīderlandes prezidentūras laikā.

Runājot par migrācijas pārvaldības centru darbības uzlabošanu, Latvija uzskata, ka jāpabeidz darbs pie šo centru izveides, lai nodrošinātu ieceļojošo patvēruma meklētāju identificēšanu, reģistrēšanu un pirkstu nospiedumu noņemšanu, un intensificētu to personu atgriešanu, kurām nav tiesību uz starptautisko aizsardzību un kurām nav likumīga pamata uzturēties ES.

Plānots, ka Eiropadome īpaši pievērsīsies sadarbībai ar trešajām valstīm, lai samazinātu migrācijas plūsmas un veicinātu efektīvu atgriešanu un atpakaļuzņemšanu. Ņemot vērā pēdējā laikā ievērojami pieaugušo bēgļu pieplūdumu Sīrijas-Turcijas pierobežā, kā arī 4.februārī Londonā notikušās donoru konferences Sīrijas un reģiona atbalstam rezultātus, sagaidāms, ka valstu un valdību vadītāji atgriezīsies pie jautājuma par atbalstu Sīrijas kaimiņvalstīm.

Tāpat tiks spriests par situāciju gar Rietumbalkānu migrācijas ceļu un ES iespējamo atbalstu labākai rīcības koordinācijai humanitārās krīzes risināšanai.

Sagaidāms, ka Eiropadome pievērsīsies jautājumam par ES ārējo robežu kontroles stiprināšanu, lai aizsargātu Šengenas telpas integritāti. Šajā kontekstā svarīga ātra virzība darbā pie priekšlikuma Regulai par Eiropas robežu un krasta apsardzes izveidi - decembra Eiropadome aicināja Padomi vienoties par tās nostāju Nīderlandes prezidentūras laikā - līdz šā gada 30.jūnijam.

Decembra Eiropadomē valstu un valdību vadītāji aicināja steidzami novērst trūkumus migrācijas pārvaldības centru darbībā. Sagaidāms, ka februāra sanāksmē tiks izvērtēts progress attiecīgo pasākumu veikšanā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu