Valdības deklarācijā zinātnes virsmērķis noteikts intelekta ekonomikas veidošana

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Izglītības un zinātnes virsmērķis ir veidot intelekta jeb zināšanu ekonomiku, pateicoties ieguldījumiem izglītībā, un spēcīgu nacionālo identitāti, nodrošinot latviešu nācijas, valodas un kultūras attīstību, teikts aģentūras BNS rīcībā esošā topošā Ministru prezidenta Māra Kučinska (Zaļo un zemnieku savienība) valdības deklarācijas projektā.

Ilgstoši zemais dzimstības līmenis, atšķirīgā reģionu attīstības dinamika, sabiedrības novecošanās un Latvijas iedzīvotāju emigrācija liek nekavējoties pieņemt lēmumus par izglītības resursu efektīvu un pārdomātu izmantošanu, norādīts deklarācijā.

Paredzēts, ka Latvijas izglītības sistēmai skolu beidzēji jānodrošina ar mūsdienīgām prasmēm un kompetencēm augstas pievienotās vērtības radīšanai tautsaimniecībā un sekmīgai dzīvei zināšanu sabiedrībā. Jāsakārto skolu tīkls, mācību saturs, pedagogu kvalifikācijas un studiju sasaiste ar darba tirgus vajadzībām.

«Paplašināsim mūsdienu tehnoloģiju izmantošanu, kā arī pieejamas infrastruktūras izveidi. Veiksim konkrētus pasākumus sabiedrības integrācijai. Izstrādāsim plānu pārejai uz vienotu izglītības standartu mācībām valsts valodā valsts un pašvaldību finansētās izglītības iestādēs un uzsāksim tā īstenošanu. Stiprināsim audzinošo lomu izglītības procesā, balstoties uz Latvijas Satversmē ietvertajām valsts pamatvērtībām. Zinātnes un pētniecības potenciāls ir jāizmanto tautsaimniecības stiprināšanai, augstākās izglītības kvalitātei un Latvijas starptautiskajai konkurētspējai,» norādīts deklarācijā.

Deklarācijā pausta arī apņemšanās vispārējās izglītības iestāžu tīkla un telpiskās mobilitātes un izglītības sistēmas reforma, paaugstinot izglītības kvalitāti un samazinot skolu nepabeigušo iedzīvotāju īpatsvaru līdz 7,5% un motivēt jauniešus mērķtiecīgi izvēlēties profesionālās izglītības programmas atbilstoši darba tirgus pieprasījumam, sabalansējot izglītojamo proporciju vispārējās vidējās izglītības un profesionālās izglītības programmās pēc pamatizglītības ieguves (55/45).

Paredzēts, ka balsojums par Kučinska valdību notiks 11.februārī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu