«Rīgas siltums»: situācija ar parādniekiem mainās burtiski pa dienām

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Rīgas pašvaldības uzņēmuma «Rīgas siltums» situācija ar parādniekiem mainās burtiski pa dienām, intervijā aģentūras BNS biznesa informācijas portālam «Baltic Business Service» sacīja kompānijas valdes priekšsēdētājs Normunds Talcis.

«Pašlaik [decembra vidus pērn] parāds ir 1,36 miljoni eiro. Ja mēs skatāmies gadu pret gadu, tad tas ir par aptuveni 5% sliktāk nekā pērn šajā laikā. Tomēr šī situācija mainās burtiski pa dienām, dinamika ir ļoti strauja. Vienlaikus Rīgā mēs ļoti stingri sekojam līdzi, lai rudenī, kad tiek pieslēgta apkure, katrs lietotājs nomaksā iepriekšējos parādus. Pretējā gadījumā mēs nepieslēdzam apkuri. Tādēļ rudens sākumā parādu nav gandrīz nemaz, bet apkures sezonas laikā tie pamazām uzkrājas. Vislielākās summas tiek sasniegtas aprīlī, maijā. Vasaras laikā pamazām tie tiek maksāti, un rudenī cikls sākas no sākuma,» klāstīja Talcis.

Vienlaikus viņš piebilda, ka tendences ar parādiem pēdējos gados ir līdzīgas, ko, visticamāk, var skaidrot ar salīdzinoši zemajiem tarifiem. «Cilvēki spēj samaksāt rēķinus. Mēs arī monitorējam parādniekus – tikko netiek maksāts divus mēnešus, mēs sūtām vēstuli nama apsaimniekotājam, ja trīs mēnešus – par to, ka apsaimniekotājs nav samaksājis, tiek informēti visi dzīvokļu īpašnieki, un tad jau viņi risina šo jautājumu. Gadā mēs izsūtām aptuveni 40 tūkstošus vēstuļu,» informēja uzņēmuma vadītājs.

Tāpat viņš pauda, ka saistībā ar parādiem tiesās ir vairāki desmiti lietu. Citas struktūras, piemēram, parādu piedzinējus «Rīgas siltums» gan nepiesaista.

«Savukārt paši mēs esam spiesti ņemt īstermiņa kredītus, lai ziemas laikā norēķinātos ar energoresursu piegādātājiem. Tagad mums ir gandrīz 12 miljonu eiro kredītlīnija, un mēs jau esam uzsākuši to izmantot. Ar «Latvijas Gāzi» un «Latvenergo» mums ir jānorēķinās laikā,» piebilda Talcis.

Aģentūra BNS jau rakstīja, ka «Rīgas siltums» pagājušajā finanšu gadā, kas ilga no 2014.gada oktobra līdz 2015.gada 30.septembrim, strādāja ar 173,485 miljonu eiro apgrozījumu (par 0,2% mazāk nekā iepriekšējā finanšu gadā), savukārt kompānijas peļņa saruka par 12% - līdz 2,423 miljoniem eiro.

«Rīgas siltums» ir viens no galvenajiem siltumenerģijas piegādātājiem Rīgā. No uzņēmuma piegādātās siltumenerģijas 77% tiek izmantoti dzīvojamo māju apkurei un karstā ūdens sagatavošanai. Pilsētas siltumtīklu kopējais garums ir 800 kilometru, no kuriem 684 kilometri atrodas «Rīgas siltuma» īpašumā. Uzņēmuma akcionāri ir Latvijas valsts – 48,995%, Rīgas dome – 49%, «Enerģijas Risinājumi. RIX» – 2% un valsts uzņēmums «Latvenergo» – 0,005%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu