Regulējamo siltumapgādes uzņēmumu apgrozījums 2014.gadā sarucis par 16%

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TASS/Scanpix

Regulējamo siltumapgādes uzņēmumu apgrozījums 2014.gadā sarucis par 16%, liecina Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) apkopotie dati.

Katru gadu siltumapgādes komersantiem ir pienākums SPRK iesniegt atskaites par iepriekšējā gada darbības rādītājiem. Balstoties uz iesniegtajām atskaitēm un veiktajām pārbaudēm, regulators secina, ka lielākajai daļai izvērtēto komersantu iesniegtā darbība atbilst normatīvos aktos noteiktajai kārtībai un regulējumam, daļai komersantu ir nepieciešama padziļināta darbības analīze, jāpieprasa skaidrojumi vai tarifu projekts.

2014.gadā, salīdzinot ar 2013.gadu, bija vērojams liels no siltumenerģijas ražotāju reģistra izslēgto komersantu skaits. Tas ir skaidrojams ar to, ka 2014.gadā no reģistra izslēdza daudzus komersantus, kas bija plānojuši uzsākt siltumenerģijas ražošanu koģenerācijas stacijā, bet noteiktajā termiņā to nebija veikuši. No 229 siltumenerģijas ražošanas komersantiem 106 komersanti pagaidām vēl nav sākuši darbību.

SPRK dati liecina, ka 2013.gadā regulējamo siltumapgādes uzņēmumu apgrozījums bija 324 miljoni eiro, turpretī 2014.gadā - 277 miljoni eiro.

Uz 2014.gada 31.decembri ir spēkā esoši siltumenerģijas apgādes pakalpojumu gala tarifi 59 regulējamiem komersantiem 66 apdzīvotām vietām. 2014.gadā izskatīti un apstiprināti desmit tarifu projekti, šogad līdz 1.novembrim apstiprināti četri tarifu projekti un vērtēšanā ir desmit tarifu projekti, tostarp trīs ir siltumenerģijas ražošanas tarifu projekti.

Apstiprinot tarifu projektus 2014.gadā siltumapgādē panāktais lietotāju ietaupījums no tarifu samazināšanas bija divi miljoni eiro, tai skaitā SPRK darbības rezultātā, izvērtējot tarifu projektus salīdzinājumā ar sākotnēji iesniegtajiem tarifu projektiem, - 600 000 eiro.

Turpinot uzraudzīt siltumapgādes nozari, SPRK turpinās darbu pie iesniegto tarifu projektu izvērtēšanas - septiņi siltumapgādes gala tarifu projekti un trīs siltumenerģijas ražošanas tarifu projekti. Regulators plāno pieprasīt papildu informāciju/ skaidrojumus un tarifu projektus deviņiem siltumapgādes komersantiem.

Siltumenerģijas apgādes pakalpojums ir regulējams, ja kopējais siltumenerģijas apjoms ir lielāks par 5000 megavatstundām gadā. Savukārt mazās siltumapgādes sistēmas netiek regulētas, lai neuzliktu papildu administratīvo slogu siltumapgādes komersantiem un tādējādi nepalielinātu siltumapgādes izmaksas un tarifus.

Tāpat siltumenerģijas tirdzniecība tiek regulēta līdz tā dēvētajai «piederības robežai» ar lietotāju, parasti tas ir līdz siltumtrases ievada vietai ēkā. Siltumenerģijas izmantošana ēkā nav regulējams pakalpojums.

Pašlaik Latvijā siltumapgādē tiek regulēti vidēji 240 komersantu sniegtie siltumapgādes pakalpojumi, un regulētie pakalpojumi veido ap 93% no kopējā siltumapgādes tirgus apjoma. Lielākā daļa komersantu ir siltumenerģijas ražotāji.

Siltumapgādes gala tarifu lietotājiem SPRK nosaka 59 siltumapgādes komersantu sniegtajiem pakalpojumiem dažādās Latvijas apdzīvotajās vietās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu