Jaunajā gadā jaunas iespējas zinātniekiem un uzņēmējiem

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

2015. gads Latvijas Lauksaimniecības universitātē (LLU) aizritējis nozīmīgu strukturālu pārmaiņu gaisotnē, kuru rezultātu no jaunā gada sāks izjust gan zinātnieki, kuri strādā vienā no universitātē īstenotajiem zinātnes virzieniem – lauksaimniecībā, gan uzņēmēji.

Gada nogalē būs noslēdzies projekts «Latvijas Lauksaimniecības universitātes un zinātnisko institūciju konsolidācija konkurētspējas paaugstināšanai», kā rezultātā īstenota LLU un lauksaimniecības un saistīto nozaru jomā strādājošo zinātnisko institūciju konsolidācija un uzlabots to zinātniskais potenciāls.

Lai veicinātu Latvijas lauksaimniecības zinātnes sniegumu, paaugstinātu tās starptautisko konkurētspēju un tuvinātu pētniecību gan augstākajai izglītībai, gan uzņēmēju vajadzībām, LLU kopīgi ar 9 zinātniskajiem institūtiem šogad veikusi konsolidāciju un stiprinājusi universitātes zinātnisko potenciālu, kā arī savā pakļautībā izveidojusi divus spēcīgus zinātniskos centrus un mazinājusi to sašķeltību.

Tādējādi no 2016. gada 1. janvāra uz Valsts Priekuļu laukaugu selekcijas institūta bāzes izveidosies Agroresursu un ekonomikas institūts, apvienojoties ar Valsts Stendes graudaugu selekcijas institūtu, Latvijas Valsts agrārās ekonomikas institūtu un iekļaujot tajā SIA «Latgales Lauksaimniecības zinātnes centrs» zinātnisko personālu, bet uz Latvijas Valsts augļkopības institūta bāzes darbību sāks Dārzkopības institūts, apvienojot arī SIA «Pūres Dārzkopības pētījumu centrs» un z/s «Vīnkoki» zinātnisko potenciālu. Savukārt līdzšinējās LLU aģentūras «Zemkopības zinātniskais institūts» un «Lauksaimniecības tehnikas zinātniskais institūts» kļūs par universitātes struktūrvienībām.

Pētniecības kapacitātes, pārvaldības un resursu vadības efektivitātes veicināšanai LLU aktualizējusi un pilnveidojusi attīstības stratēģiju 2015. – 2020. gadam, kura saskaņota gan ar nozaru pārstāvjiem, gan ārzemju ekspertiem, ieviesusi vienotu resursu pārvaldības sistēmu un noteikusi jaunas pētnieciskās prioritātes. Turpmāk tā īstenos pētījumus trīs zinātņu nozarēs: biozinātnēs, inženierzinātnēs un sociālajās zinātnēs. Turklāt pētījumi biozinātnēs, it īpaši lauksaimniecībā, notiks sadarbojoties LLU fakultātēm un jaunizveidoto zinātnisko institūtu zinātniekiem.

Uzņēmējiem, kuri ir ieinteresēti inovatīvu produktu un tehnoloģiju ieviešanā, universitātē veiktās strukturālās pārmaiņas atvieglos zinātnieku piesaisti, kas tiks panākts, vienkopus koncentrējot ar lauksaimniecības izpēti saistīto zinātnisko potenciālu Latvijā. Tāpat pavērsies plašākas iespējas dažādu zinātņu nozaru kopīgiem sadarbības projektiem, jo LLU izstrādā pētījumus arī tādās jomās kā informācijas tehnoloģijās, ekonomikā, socioloģijā, menedžmentā, ainavu arhitektūrā, pārtikas tehnoloģijā, mežsaimniecībā un veterinārmedicīnā.

LLU ir viena no vadošajām Baltijas jūras reģiona zinātnes un tehnoloģiju universitātēm ar specializāciju dabas resursu ilgtspējīgā izmantošanā sabiedrības dzīves kvalitātes paaugstināšanai. Šobrīd universitātei ir nozīmīgi nodrošināt fundamentālu zināšanu radīšanu, īstenot lietišķos pētījumus, radīt tehnoloģijas un inovācijas tautsaimniecības nozaru vajadzībām un veicināt to pārnesi uzņēmumos.

Zinātnisko institūtu konsolidācija tika īstenota projekta «Latvijas Lauksaimniecības universitātes un zinātnisko institūciju konsolidācija konkurētspējas paaugstināšanai» ietvaros (vienošanās nr. 2015/0020/2DP/2.1.1.3.3/15/IPIA/VIAA/013), ko finansiāli atbalsta Eiropas Reģionālais fonds.

Foto: Publicitātes foto
Foto: Publicitātes foto
Foto: Publicitātes foto
Foto: Publicitātes foto
Foto: Publicitātes foto
Foto: Publicitātes foto
Foto: Publicitātes foto
Foto: Publicitātes foto
Foto: Publicitātes foto
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu