Sarkanā ziemas pupiņu biezzupa

FOTO: www.cetrassezonas.lv

Ziema, Itālija, zupas – tās ir trīs nesaraujami saistītas lietas. Šajās zupās bieži vien izmanto dažādus kaltētus pākšaugus un visbiežāk pupiņas. Tās ir lielisks uzturvielu avots un arī rada patīkamu ziemīgu sāta sajūtu. Pasniedzot uzber daudz rīvēta siera un, ja vēlies, uzlej nedaudz čili eļļas.

Sastāvdaļas

  • 3 ēd.k. olīveļļas
  • 55 g smalki sagriezta purava
  • 1 nomizots, smalki sagriezts sīpols
  • 35 g selerijas kāta, smalki sagriezts
  • 2 lielas ķiploka daivas, sagrieztas šķēlītēs
  • 1/2 tējk. jūras sāls
  • 150 g nomizotu burkānu, sagriezti mazos kubiņos
  • 1 tējk. kaltēta timiāna
  • 1/2 tējk. kaltēta estragona
  • 2 lauru lapas
  • 100 g kaltētu pupiņu
  • 650 g tomātu savā sulā vai tomātu pastas
  • 1500 ml vistas buljona
  • 180 g nomizotu kartupeļu, nelielos kubiņos
  • jūras sāls pēc garšas
  • 1 tējk. svaigi maltu melno piparu
  • 40 g smalki sarīvēta Parmas siera, pasniegšanai

Pagatavošana

  1. Vakarā liec pupiņas ūdenī un mērcē 12–24 h.
  2. Katlā sakarsē eļļu un liec iekšā sīpolus, ķiplokus, puravu, seleriju un 1/4 tējk. sāls. Uz mazas liesmas sautē kādas 5 minūtes, līdz tie kļuvuši mīksti. Tad pievieno burkānus, estragonu, timiānu un lauru lapas. Samaisi.
  3. Pieliec pupiņas, pielej tomātus, buljonu, pieliec piparus, atlikušo 1/4 tējk. sāls un kartupeļus. Uzgriez lielu liesmu un uzvāri. Kad sāk burbuļot, nogriez liesmu, uzliec pusvirus vāku un vāri 1 h, līdz zupa kļuvusi biezāka un pupiņas gatavas. Pagaršo, vai nav nepieciešams vēl sāls.
  4. Pasniedz, uzberot smalki sarīvētu Parmas sieru.

Recepte - Signe Meirāne
FOTO - Armands Meirāns

Uz augšu