Tirgotājs: Benzīna cenas nepilna mēneša laikā samazinājušās par trim centiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Kopš septembra vidus dīzeļdegvielas cena degvielas uzpildes stacijās (DUS) palikusi nemainīga, taču benzīna cena ir samazinājusies trīs centu robežās, informēja «Virši-A» degvielas nozares eksperts Arnis Andrianovs.

Kā skaidro eksperts, septembrī biržās nebija vērojamas būtiskas degvielas cenu svārstības, taču, neskatoties uz to, degvielas cenas Latvijā pēdējā mēneša laikā piedzīvojušas izmaiņas.

Patlaban vidējā 95 E markas benzīna cena «Virši-A» tīklā ir 1,080 eiro litrā, savukārt dīzeļdegvielas vidējā cena ir 1,009 eiro litrā. Šobrīd zemākā cena «Virši-A» tīklā 95 E markas benzīnam ir 1,064 eiro litrā, savukārt dīzeļdegvielas zemākā cena ir 0,994 eiro litrā, informē kompānijā.

«To, vai mēs tuvojamies brīdim, kad benzīns maksās vienu eiro litrā, pēc kāda laika rādīs benzīna cenas biržā, un «Virši-A» kā vienmēr sekos līdzi turpmākām cenu izmaiņām un reaģēs atbilstoši tām,» uzsver Andrianovs.

Līdzīgas cenu tendences ir arī citu degvielas tirgotāju DUS tīklos. Tā, piemēram, «Neste» benzīna cena samazinājusies par trim centiem līdz 1,067 eiro, savukārt dīzeļdegviela kopš septembra vidus nav mainījusies - 0,997 eiro. «Lukoil» benzīna litra cena ir samazinājusies par 3,1 centu un tagad maksā 1,079 eiro, bet dīzeļdegvielas cena samazinājusies par vienu centu un maksā 1,007 eiro, liecina LETA cenu apskats.

Kā ziņots, naftas cenas pasaules tirgū otrdien piedzīvojušas kritumu saistībā ar Starptautiskās Enerģētikas aģentūras (IEA) prognozēm, ka nākamgad pasaulē turpināsies pārmērīgas enerģijas piegādes.

ASV vieglās jēlnaftas «West Texas Intermediate» (WTI) cena novembra piegādēm otrdien tirdzniecības sesijās noslēgumā samazinājusies par 0,44 dolāriem - līdz 46,66 dolāriem (41,02 eiro) par barelu.

Savukārt Londonas «Brent» jēlnaftas cena tirdzniecību noslēdza ar kritumu par 0,62 dolāriem - līdz 49,24 dolāriem (43,29 eiro) par barelu.

Naftas cenas pasaules tirgū jau pirmdien piedzīvoja būtisku kritumu saistībā ar bažam par pārmērīgām enerģijas piegādēm pasaulē un investoru vēlmi gūt peļņu no pagājušajā nedēļā reģistrētā cenu kāpuma.

Tikmēr IEA otrdien paziņoja, ka globālais naftas pieprasījums nākamgad palēnināsies, ņemot vērā krietni pesimistiskākas prognozes pasaules ekonomikai.

«Globālā naftas pieprasījuma izaugsme palēnināsies no pēdējos piecos gados augstākā līmeņa 1,8 miljonu barelu dienā apmērā šogad līdz 1,2 miljoniem barelu dienā nākamgad,» norādīja IEA.

Tādējādi naftas tirgus nākamgad, visticamāk, saskarsies ar pārmērīgām piegādēm, jo sevišķi tāpēc, ka gaidāma Irānas jēlnaftas nonākšana tirgū.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu