TM: alimentu nemaksātāju publiskošana nebūs pretrunā ar Satversmi (57)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Caro/ScanPix

Uzturlīdzekļu parādnieku jeb tā saucamo alimentu nemaksātu vārdu publiskošana nebūs pretrunā Satversmei, liecina Tieslietu ministrijas (TM) atzinums, ko 1.oktobrī skatīs Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija.

«Gan nacionālie, gan starptautiskie tiesību akti nosaka vecāku absolūto pienākumu gādāt par bērnu audzināšanu, bērnu tiesību un interešu aizstāvību un labklājību, bērnu interešu prioritātes principu, kā arī paredz pienākumu valstij sekmēt bērnu tiesību ievērošanu,» atzinusi TM.

TM arī uzskata, ka parādnieku vārdu publiskošana veicinās piedziņas efektivitāti.

«Uzskatām, ka likumprojekta leģitīmais mērķis - aizsargāt bērnu intereses, nodrošināt bērnu labklājību, nodrošinot bērnus ar uzturlīdzekļiem, ir atzīstams par pietiekamu pamatojumu, lai īstenotu projektā ietverto regulējumu,» secina TM.

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija 1.oktobrī gatavos Uzturlīdzekļu garantiju fonda likumprojekta izskatīšanu uz 2.lasījumu.

Jau ziņots, ka saskaņā ar Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas datiem parādnieku skaitam ir tendence pieaugt, 2013.gadā tas sasniedza 27 038 cilvēkus. No fonda budžeta līdzekļiem pērn tika izmaksāti 15 724 977 eiro. No parādniekiem 2013.gadā tika atgūti 2 174 224 eiro.

Grozījumi paredz papildināt likumu ar jaunu pantu, nosakot, ka fonda administrācija publiskos ziņas par parādnieku - vārdu, uzvārdu, personas koda otro daļu un dzimšanas gadu. Priekšlikums paredz, ka ziņas par parādnieku tiek publicētas: ja tam piekrīt iesniedzējs, parādnieks nav I vai II grupas invalīds.

Jauno kārtību piedāvāts ieviest ar 2015.gada 1.jūliju.

Sistēmas izveidošanai ir nepieciešami 35 tūkstoši eiro.

Komentāri (57)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu