Cimdars: Nākotnē varētu dienu pirms vēlēšanām izvēlēties iecirkni (9)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ņemot vērā vēlētāju pausto neapmierinātību ar neērtībām, ko rada vēlēšanu iecirkņa maiņa, Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) nākotnē varētu ieviest iespēju pašam vēlētājam mainīt iecirkni dienu pirms vēlēšanām.

CVK vadītājs Arnis Cimdars šodien Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā atzina, ka pēdējā iespēja, kad var mainīt vēlēšanu iecirkni, ir 25.diena pirms vēlēšanām, kas var radīt papildu neērtības.

Tāpēc nākotnē varētu atrast tehnisku risinājumu, lai balsstiesīgie piektdienā - dienu pirms vēlēšanām - internetā var norādīt iecirkni, uz kuru nākamajā dienā dosies balsot, un tiktu nodrošināts, ka jau nākamajā dienā vēlētāju reģistrā vēlētāja vārds ir iekļauts.

«Tas varētu nodrošināt, ka katrs vēlētājs ir sarakstā iekļauts un var balsot tur, kur viņam ir pieņemamākais variants,» atzina Cimdars.

Viņš arī deputātus informēja par Saeimas vēlēšanu jaunumu - balss atstāšanu glabāšanā, ko būs iespējams izdarīt 1., 2. un 3.oktobrī. Vēlēšanu iecirkņi, kur varēs nodot balsi glabāšanā, atradīsies pilsētās un novados, kuros ir vismaz 7500 vēlētāji. Pavisam būs 61 šāds iecirknis 39 pašvaldībās.

Tas nodrošina, ka vēlētāja balss tiks saglabāta līdz vēlēšanu dienai un, ja viņš atkārtoti neieradīsies nobalsot konkrētajā iecirknī, kur ir atstāta balss, iepriekš nodotā balss tiks pieskaitīta kopējam balsu skaitam.

Deputātus interesēja automātiskās balsu skaitīšanas iekārtas un to izmantošana. Cimdars skaidroja, ka pilnībā nevar tās izmantot, jo joprojām ir neuzticība automātiskās balsu skaitīšanas metodei. Šī balsu skaitīšanas kārtība tiks praktizēta 2/3 no visiem iecirkņiem, skaidroja CVK vadītājs.

Viņš uzsvēra, ka daudz lielāks ieguvums par laiku, ko dod automātiskā balsu skaitīšana, ir pārliecība, ka ir redzama katra vēlētāja balss.

Saeimas vēlēšanas notiks 4.oktobrī.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu