Finanšu ministra Saeimā iesniegtais budžeta portfelis sver 3-5 kg

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Portfelis, kurā finanšu ministrs tradicionāli uz Saeimu nes nākamā gada valsts budžeta likumprojektu, ierasti sver trīs līdz piecus kilogramus, otrdien žurnālistiem pastāstīja Finanšu ministrijas Komunikācijas departamenta vadītājs Aleksis Jarockis.

Viņš norādīja, ka portfelī liek gan valsts budžetu, gan pavadošos likumprojektus, kā arī vidējā termiņa budžeta ietvaru.

Attiecīgo tradīciju 1997.gadā, sekojot citu valstu piemēram, iedibināja toreizējais finanšu ministrs Roberts Zīle, kurš šim mērķim ziedoja savu darba portfeli.

Pēc Jarocka teiktā, Finanšu ministrijā nav māņticīgu tradīciju attiecībā uz budžeta iesniegšanu Saeimā, jo ministrijas ierēdņi ir pragmatiski, taču ik gadu finanšu ministra darba kārtību mēģināts pakārtot tam, lai ministrs varētu iesniegt likumprojektu parlamentā. Izņēmums esot bijis 2008.gadā, kad toreizējais finanšu ministrs Atis Slakteris nenesa 2009.gada budžeta portfeli uz Saeimu tāpēc, ka attiecīgajā laikā atradās ārvalstu komandējumā.

Aģentūra BNS jau rakstīja, ka budžeta portfelim, kurā finanšu ministrs tradicionāli uz Saeimu nes nākamā gada valsts budžeta likumprojektu, šogad piestiprināta jauna plāksne gravējumam tāpēc, ka uz vecās vairs nav vietas. Pērn, kad finanšu ministrs Jānis Reirs uz parlamentu nesa 2015.gada budžetu, veikts pēdējais gravējums uz vecās plāksnes - vairāk uz tās nav vietas, tādēļ šogad portfelim piestiprināta jauna plāksnīte, savukārt veca plāksne novietota portfelim aizmugurē.

Uz attiecīgās plāksnes tradicionāli iegravē finanšu ministra vārdu, kura vadībā budžets sagatavots, tādējādi Reirs būs pirmais finanšu ministrs, kura vārds iegravēts uz jaunās plāksnītes.

Attiecīgo tradīciju Latvijā piekopj kopš 1997.gada. Šonedēļ budžeta portfelis jau 18.reizi tiks nests uz Saeimu, un Reirs ir devītais finanšu ministrs, kurš piekopj attiecīgo tradīciju. Visvairāk reižu budžetu uz Saeimu nesuši Oskars Spurdziņš un Andris Vilks - katrs pa četrām reizēm.

Tāpat vēstīts, ka valdība nākamā gada budžetu plāno apstiprināt otrdien. Savukārt trešdien, 30.septembrī, plkst.11 Reirs plāno to iesniegt Saeimā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu