Kerijs: nedrīkst noskatīties «Islāma valsts» izplatītajā «ļaunumā» (3)

LETA/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pasaule nedrīkst noskatīties, kā izplatās teroristu grupējuma «Islāma valsts» (IV) radītais «ļaunums», preses konferencē Irākā trešdien paziņoja ASV valsts sekretārs Džons Kerijs.

Kerijs nosauca IV par «lielāko draudu» Irākas iedzīvotājiem. Kaut arī starptautiskajai sabiedrībai būs IV iznīcināšanas plāns, par tā «dzinējspēku» jākļūst jaunajai Irākas valdībai.

Grupējums IV ieņēmis plašas teritorijas Irākas ziemeļos un rietumos, padzinis armiju un ieguvis atbalstu daļā sunītu minoritātes, kas nav apmierināta ar līdzšinējo varas sadalījumu valstī.

Kerijs, uzsākot tūri pa Tuvo Austrumu valstīm, trešdien ieradies iepriekš neizziņotā vizītē Bagdādē. ASV valsts sekretāra vizītes mērķis ir veicināt militāru, politisku un finansiālu atbalstu cīņai pret IV.

Kerijs piedalījās sarunās ar Irākas jauno premjerministru Haidaru al Abadi, kurš lūdza starptautisku atbalstu IV iznīcināšanai.

«Protams, mūsu pienākums ir aizsargāt valsti, bet starptautiskajai sabiedrībai ir pienākums aizsargāt Irāku,» pēc sarunas ar Keriju norādīja Adabi.

Diplomāts apsolīja, ka trešdien Baraks Obama izskaidros, ko tieši ASV plāno darīt, lai «stātos pretī šai teroristu struktūrai».

Obama otrdien paziņoja, ka viņam ir tiesības bez Kongresa piekrišanas paplašināt militāro darbību pret IV.

ASV pagājušā mēneša laikā jau veikusi vairākus uzlidojumus IV grupējumam, ar mērķi aizsargāt apdraudētās etniskās un reliģiskās minoritātes.

IV kaujinieki noslepkavojuši divus nolaupītos ASV žurnālistus, apgalvojot, ka tā esot atriebība par amerikāņu uzlidojumiem.

Tikmēr Saūda Arābijas vēstnieks Londonā noraidījis izskanējušos apgalvojumus, ka viņa valdība atbalsta vai finansē IV. Viņš vainoja starptautisko sabiedrību, ka tās bezdarbība esot ļāvusi IV pieņemties spēkā.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu