Beidzot paziņos, cik prestižu amatu saņems Valdis Dombrovskis (286)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Jaunās Eiropas Komisijas veidošana beidzot iegājusi finiša taisnē. Komisijas prezidents Žans Klods Junkers trešdien varētu paziņot, kādus portfeļus saņems komisāri. Tostarp viņš atklās, cik ietekmīgu un prestižu amatu turpmākos piecus gadus ieņems Latvijas ekspremjers Valdis Dombrovskis. Visticamāk, viņš varētu kļūt par Eiropas Komisijas viceprezidentu, kas atbild par ekonomikas un monetāro jomu, kā arī uzrauga citus komisārus.

Junkera paziņojums par portfeļu sadali gaidāms ap pulksten 12 pēc Briseles laika (ap pulksten 13 pēc Latvijas laika). Portāls TVNET sekos līdzi Briselē notiekošajam un uzreiz pēc Junkera paziņojuma piedāvās interviju ar Dombrovski.

Apmeklējot Eiropas Parlamentu Briselē, Latvijas žurnālisti uzzināja, ka pats Dombrovskis jau otrdienas pēcpusdienā zināja par Junkera izvēli. Viņš gan atturējās to atklāt mediju pārstāvjiem.

Runājot par iespējamo jauno amatu, Dombrovskis tikai izteicies: «Būs labi!»

Otrdien Dombrovskis izskatījās apmierināts ar iespējamo Junkera lēmumu - viņš izskatījās smaidīgs un mierīgs.

Briseles gaiteņos otrdien klīda runas, ka Dombrovskis varētu saņemt ar ekonomiku un finansēm saistītu portfeli. Arī viņš pats runāja par šīs jomas prioritātēm. Viņa izredzes strādāt ar šiem jautājumiem esot pietiekami labas.

Beidzot pieliks punktu spekulācijām

Par Dombrovskim piedāvāto amatu iepriekš bijis daudz spekulāciju. Iepriekš izskanējis, ka Dombrovskim piedāvāts komisijas viceprezidenta un enerģētikas savienības komisāra portfelis.

Tāpat runāja, ka viņš varētu kļūt par ekonomikas un monetārās savienības komisāru.

Eiropas Komisijas viceprezidenta portfelis, kurā jāatbild par ekonomikas un monetāro jomu, būtu ļoti nozīmīgs un atbildīgs.

Iepriekš Eiropas Komisijā nebija viceprezidentu, bet šoreiz plānots ievēlēt 6-8 viceprezidentus. Viņu uzdevums būs arī uzraudzīt un koordinēt citu komisāru darbu, lai panāktu pēc iespējas ātrāku Eiropas Savienības attīstību.

Kā Dombrovska plusi prestižam amatam Eiropas Komisijā tiek minēti vairāki, piemēram, viņš pārzina darbu Eiropas Savienības institūcijās un ir ļoti prasmīgs kompromisu meistars.

Dombrovska uzvārdu pēdējā laikā locīja teju ikreiz, kad runāja par kādu brīvu un ietekmīgu amatu Eiropas struktūrās. Tā tas bija arī tad, kad Eiropas līderi lēma par Eiropadomes prezidenta amatu.

Kā Eiropas Savienības viceprezidents Dombrovskis varētu saņemt ievērojamu atalgojumu - vismaz 20 tūkstošus eiro mēnesī.

Pamatīga noklausīšanās

Līdz ar Junkera paziņojumu par portfeļu sadali Dombrovska ceļš uz prestižo amatu nenoslēdzas. Viņam vēl būs jāiztur Eiropas Parlamenta deputātu noklausīšanās, kas paredzēta septembra beigās. Katru komisāra amata kandidātu komisija izjautās trīs stundas. Iepriekš jāsagatavo rakstiskas atbildes uz viņu jautājumiem. Lai atbildētu uz jautājumiem, parasti notiek nopietna gatavošanās.

Zinātāji akcentē, ka komisāra kandidāta atbildes uz jautājumiem var gan uzlabot viņa reputāciju, gan ietekmēt negatīvā virzienā.

Ja komisāra kandidāts atbild pilnīgas muļķības, deputāti var arī viņu neapstiprināt.

Dombrovskis esot izteicies, ka parlamentā gaidāmā noklausīšanās ir lielākais eksāmens viņa mūžā.

Gaidāms, ka Junkera veidoto Eiropas Komisiju parlaments apstiprinās 22.oktobrī. Lai tas notiktu, nepieciešams nodoto balsu vairākums.

Komentāri (286)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu