SVF neapstiprina juaņas pievienošanu pasaules ietekmīgāko valūtu grozam

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) nolēmis, ka Ķīnai jāgaida vismaz līdz nākamajam gadam, lai pievienotos pasaules ietekmīgāko valūtu klubam.

SVF valde trešdien nobalsoja, ka līdz 2016.gada 30.septembrim SVF darbībā izmantotais valūtas grozs netiks mainīts. Pasaulē otra lielākā ekonomika Ķīna vēlas tās nacionālās valūtas juaņas iekļaušanu šajā grozā no 1.janvāra kopā ar ASV dolāru, eiro, Lielbritānijas mārciņu un Japānas jenu.

Atšķirībā no pārējām grozā iekļautajām valūtām, juaņa netiek brīvi tirgota. Ķīna ik dienu nosaka mērķi un atļauj juaņas tirdzniecību 2% robežās virs un zem šī mērķa.

Pagājušajā nedēļā Ķīna devalvēja juaņu un paziņoja, ka tirgum būs lielāka nozīme valūtas kursa noteikšanā, ko SVF uzteica kā soli pareizajā virzienā.

Ķīna cenšas panākt, lai juaņa tiktu iekļauta SDR (speciālo aizņēmuma tiesību) rezerves valūtu grozā. Tā ir virtuāla valūta, kuru SVF var izmantot ārkārtas aizdevumiem, un SVF dalībvalstis to var izmantot savu rezervju atbalstīšanai krīzes laikā.

Pievienošanās valūtu grozam juaņai sniegtu SVF apstiprinājumu un varētu mudināt ārvalstniekus vairāk izmantot Ķīnas nacionālo valūtu, kā arī tas vairotu uzticību Ķīnas finanšu tirgos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu