Telefonsarunas un internets ārzemēs turpmāk būs daudz lētāki

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Rebeka Žeire/LETA

Jau nākamā gada pavasarī telefonsarunas, īsziņu sūtīšana un interneta lietošana ārzemēs būs krietni lētāka nekā šobrīd. Turklāt Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Krišjānis Kariņš sarunā ar portālu TVNET norādīja, ka pēc diviem gadiem tūristiem, kas devušies uz kādu Eiropas valsti, telefonsakari būs vēl izdevīgāki.

Pirms tam garas diskusijas

Kariņš atgādināja, ka EP pirms gada nobalsoja par vēlmi pilnībā atteikties no viesabonēšanas maksas, kas nozīmē, ka, esot ārzemēs Eiropā, cilvēki par zvaniem, īsziņām un interneta lietošanu maksā tādu pašu summu, kā esot savā pamata mītnes vietā. Lai šo ieceri īstenotu reālajā dzīvē, jāvienojas parlamentam un dalībvalstīm.

No dalībvalstu puses bija pilnīgi pretēja reakcija, jo tās ieklausījās industrijā. Telekomunikāciju nozares pārstāvji teica - ja tūlīt būtiski samazina viesabonēšanas tarifus, zūd stimuls turpināt attīstīties un investēt.

Latvijas prezidentūras sasniegums

Dalībvalstis nespēja vienoties par savām vēlmēm un iepriekšējās - Itālijas - Eiropas Padomes prezidentūras laikā nespēja pat sākt sarunu ar parlamentu. Savukārt Latvijas prezidentūras laikā tika panākta vienošanās sākt sarunas ar parlamentu.

Tas bija cerēts, bet tomēr negaidīti. Ja Itālija kā lielvalsts to nevarēja, kur tad vēl Latvija? Bet Latvija to izdarīja!

Sarunu sākumā izrādījās, ka parlaments sadalījies divās daļās - vienā daļā ir «bļāvēji», kas uzskata, ka visu vajag par velti un tūlīt, bet otrajā daļā ir pragmatiķi, kuri saprot - lai panāktu, ka par viesabonēšanu nav jāmaksā, jāpanāk dalībvalstu piekrišana.

Tuvojas pārejas periods

Tika panākta vienošanās, ka viesabonēšanas piemaksas likvidēs līdz 2017.gada jūnija vidum. Turklāt līdz 2016.gada 30.aprīlim stāsies spēkā pārejas periods, kurā tiks noteikti griesti vairumtirdzniecības cenām. Tie būs 5 centi par zvana minūti, 2 centi par īsziņu un 5 centi par datu megabaitu.

Pārejas periodā viesabonēšanas cenu griesti būs četras reizes zemāki nekā patlaban.

Pārejas periodā industrija varēs pielāgoties.

Savukārt pēc 2017.gada 15.jūnija Latvijas iedzīvotājam, kurš dosies ceļojumā uz kādu Eiropas Savienības valsti, vairs nebūs jāmaksā par viesabonēšanu. Turpmāk viņam sakari ārvalstīs izmaksās tādu pašu summu kā Latvijā.

Viesabonēšanas attīstība un tarifu samazinājums Eiropas Savienībā (bez PVN)

1. jūlijs

(2012)

1. jūlijs

(2013)

1. jūlijs

(2014)

30. aprīlis

(2016)

15. jūnijs

(2017)

Izejošie zvani (minūtē)

€0.29

€0.24

€0.19

Mājas tarifs

+

€0.05

Mājas tarifs

SMS

€0.09

€0.08

€0.06

Mājas tarifs

+

€0.02

Mājas tarifs

Internets

(datplūsma, par MB)

€0.70

€0.45

€0.20

Mājas tarifs

+

€0.05

Mājas tarifs

Avots: Eiropas Komisija

Tikai nedēļa vai simts minūtes gadā

Vienlaikus arī turpmāk nevarēs abonēt telefonsakarus vienā valstī, bet visu gadu dzīvot citā valstī. Nebūs iespējams abonēt Latvijas telekomunikāciju operatoru pakalpojumus, kas ir vieni no lētākajiem Eiropā, dzīvojot Īrijā.

Krišjānis Kariņš
Krišjānis Kariņš Foto: Rebeka Žeire/LETA

Operatoriem nevajadzēs ciest zaudējumus

Kariņš akcentēja, ka ieceres mērķis nav panākt, lai telekomunikāciju uzņēmumi bankrotētu. Lai neizpostītu industriju, iestrādātas normas, kas ļaus Latvijas operatoram, kurš varēs pierādīt naudas zaudēšanu, apkalpojot citu valstu abonementus, atgūt šos līdzekļus.

Līdz ar to izmaiņas nevarētu būt iemesls, lai Latvijas operatori celtu mājas tarifus.

Iepriekš bija jāmaksā daudz vairāk

Viņš arī atgādināja, ka vēl pirms pāris gadiem cilvēki par viesabonēšanu maksāja daudz dārgāk, piemēram, 2012.gadā par sarunas minūti bija jāmaksā 29 centi, bet 2013.gadā - 24 centi.

Datu viesabonēšana šodien ir līdz 90% lētāk nekā tas bija 2007. gadā.
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu