Atjaunota O.Kalpaka Rīgas Tautas daiļamatu pamatskola (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Šā gada 1.septembris O. Kalpaka Rīgas Tautas daiļamatu pamatskolas skolēniem būs īpaša diena - viņi sāks mācīties labiekārtotos un modernizētos kabinetos.

No 1.septembra atjaunotajā skolā

Skolas direktores vietniece mākslas jomā Linda Dīriķe portālam TVNET pavēstīja, ka pēc skolas rekonstrukcijas 2014./2015. mācību gadu sāks labiekārtotos un modernizētos kabinetos un speciāli aprīkotās mākslas un amatu darbnīcās.

Skolā būs jauna izstāžu zāle, kurā notiks gan bērnu, gan profesionālu mākslinieku darbu izstādes.

Dīriķe īpaši akcentēja jauno sporta kompleksa piebūvi. 1200 kvadrātmetru sporta zālē paredzēti laukumi volejbolam, basketbolam, rokasbumbai, florbolam, badmintonam, tenisam. Sporta stundas notiks jaunuzceltajā hallē un sporta laukumā.

Foto: Publicitātes foto

Skola ar īpašu auru

O. Kalpaka Rīgas Tautas daiļamatu pamatskola piedāvā padziļinātu amatu un mākslas priekšmetu apguvi. Audzēkņi iegūst ne tikai vispārējo pamatizglītību, bet paralēli apgūst arī dažādu tradicionālu amatu pamatus kokapstrādē, keramikā, metālapstrādē, rokdarbos, šūšanā un modelēšanā, batikošanā, aušanā, stikla apstrādē, ādas mākslinieciskajā apstrādē.

Padziļināti tiek apgūti speciālie mākslas priekšmeti - zīmēšana, gleznošana, kompozīcija, krāsu mācība. «Tieši mākslas un amatu priekšmetu apguve veido audzēkņos īpašu (citādāku) pasaules uztveri – spēju redzēt un saskatīt vairāk, domāt plašāk, kā arī novērtēt, izkopt, saglabāt, radīt estētiskās un mākslinieciskās vērtības,» Dīriķe skaidro.

Foto: Publicitātes foto

Jau no pirmās klases visi skolēni piedalās pusgada darbu skatēs - Atvērto durvju dienās, kad skolas telpās ir aplūkojami semestra laikā izstrādātie skolēnu radošie darbi. 9. klašu skolēni izstrādā diplomdarbu kādā no amatu vai mākslas priekšmetiem, un mācību gada noslēgumā notiek diplomdarbu aizstāvēšana.

Skola piedāvā daudzveidīgu interešu izglītības pulciņu klāstu - mākslas, amatu, koru, deju, jaunsardzes nodarbības. Skolas audzēkņi regulāri ar labiem sasniegumiem piedalās Latgales priekšpilsētas, Rīgas, Latvijas un starptautiska mēroga mākslas konkursos un izstādēs. Par tradīciju mācību gada noslēgumā kļuvusi labāko audzēkņu radošo darbu un diplomdarbu izstāde.

Foto: Publicitātes foto

Īpaša nozīme ir skolā notiekošajiem ārpusstundu pasākumiem, kuros tiek koptas Latvijas valsts un tautas tradīcijas - Mārtiņdienas gadatirgus un «Maizes svētki», Lāčplēša diena sadarbībā ar Jaunsargu organizāciju, 18.novembris skolā – svētku ugunskurs, lauku virtuve, tikšanās ar NBS komandieriem, sadziedāšanās, svētrīts pirms Ziemassvētkiem, pulkvedim O. Kalpakam veltītie piemiņas pasākumi, Mātes dienas koncerts u.c.

Skola vienmēr bijusi ir mājīga un estētiski noformēta. Skolas telpas rotā skolēnu veidotie darbi. Īpašu noskaņu skola iegūst pirms Ziemassvētkiem, kad katrs skolas stāvs izceļas ar oriģināliem dekorējumiem.

Vēsture un tradīcijas

Rīgas Tautas daiļamatu pamatskola dibināta 1991.gadā, un tā atrodas 111 gadus vecā, vēsturiskā, arhitekta R.Šmēlinga projektētajā ēkā Skrindu ielā 1. Ideja par šādas skolas izveidi pieder tā laika Maskavas rajona izglītības nodaļas vadītājai Dainai Kukelei. No 1993. gada par skolas direktori sāka strādāt Alla Štolcere.

2000. gada 10. februārī skola atjaunoja savu vēsturisko nosaukumu Oskara Kalpaka Rīgas Tautas daiļamatu pamatskola.

Foto: Publicitātes foto
Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu