KNAB noraida pārmetumus par priekšnieka izvērtēšanas vajadzību (16)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) nepiekrīt izteikumiem, ka birojs ir zaudējis sabiedrības uzticēšanos un noraida pārmetumus par KNAB priekšnieka Jaroslava Streļčenoka darbības izvērtēšanas nepieciešamību, sacīja KNAB pārstāve Laura Dūša.

KNAB atgādina, ka 2014.gadā ir palielinājusies sabiedrības līdzdalība KNAB darbā. To parādot saņemto iesniegumu skaits no privātpersonām – šogad jau saņemti 563 iesniegumi (2012.gadā kopā 982, 2013.gadā − 1033).

KNAB uzskata, ka saņemto iesniegumu un sūdzību skaita pieaugums liecina par sabiedrības uzticības KNAB darbam palielināšanos, ir notikušas būtiskas izmaiņas KNAB komunikācijā ar sabiedrību. Iedzīvotāji daudz biežāk izvēlās sniegt vai saņemt informāciju un skaidrojumus pa Ziņojumu centra tālruni vai bezmaksas uzticības tālruni.

Šogad jau 1932 iedzīvotāji izvēlējās šo komunikācijas formu, salīdzinājumam – 2013.gada laikā tika saņemti 2624 zvani, bet 2012. gadā – 1493.

Savukārt par izteikumiem saistībā ar darbinieku atjaunošanu KNAB informē, ka Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa 10.aprīlī atcēla KNAB priekšnieka Jaroslava Streļčenoka lēmumu par KNAB priekšnieka vietnieces korupcijas apkarošanas jautājumos Jutas Strīķes atbrīvošanu no amata.

Prokuratūrā ir izvērtēts Strīķes iesniegums par tiesas sprieduma iespējamo tīšu neizpildīšanu vai izpildes kavēšanu. Īpaši pilnvarotu prokuroru nodaļas prokurors pieņēmis lēmumu par atteikšanos uzsākt kriminālprocesu, jo izdarītajā nodarījumā nav noziedzīga nodarījuma sastāva.

Jautājumā par KNAB priekšnieka rīkojuma atcelšanu - Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa 09.06.2014. daļēji apmierināja atlaistās KNAB darbinieces Ilzes Dravenieces pieteikumu, atceļot KNAB priekšnieka piemēroto disciplinārsodu - algas samazinājumu. Pilns spriedums lietā būs pieejams 20.jūnijā, kad to likumā noteiktajā kārtībā varēs pārsūdzēt Rīgas apgabaltiesā.

Saistībā ar sevišķās lietvedības prasību ievērošanu KNAB ir ierosinājis divas dienesta pārbaudes, kuras joprojām tiek izskatītas un lēmumi tajās vēl nav pieņemti. Par dienesta pārbaužu uzsākšanu KNAB ir informējis Satversmes aizsardzības biroju un Ģenerālprokuratūru.

Par KNAB darbinieku atbrīvošanu - 2014. gadā KNAB darbā pieņemti 6 darbinieki un no amata atbrīvoti 5 (visi pēc paša vēlēšanās). Šogad organizēti 4 atklāti konkursi uz 7 vakantiem amatiem (kopumā pieteicās 72 pretendenti), savukārt divos gadījumos personālatlasei izmantota vervēšanas metode.

Ministru prezidente Laimdota Straujuma iepriekš skaidrojusi, ka komisijas izveide Streļčenoka izvērtēšanai nepieciešama, lai ar politiku nesaistīti cilvēki varētu izvērtēt KNAB šefa darbības profesionalitāti.

Komisijas izveide pārrunāta ar ģenerālprokuroru Ēriku Kalnmeieru, kurš to, iespējams, arī vadīs. Valdības vadītāja neprognozēja, cik ilgā laikā šī pārbaude varētu tikt veikta.

Komentāri (16)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu