SVF: vienošanās ar Grieķiju prasīs «grūtus lēmumus no visām pusēm»

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Lai tiktu panākta vienošanās sarunās starp Grieķiju un starptautiskajiem aizdevējiem, būs vajadzīgi «grūti lēmumi no visām pusēm», paziņoja Starptautiskais valūtas fonds (SVF) pēc tam, kad jaunākā sarunu kārta svētdien noslēdzās bez vienošanās.

SVF galvenais ekonomists Olivjē Blanšārs nāca klajā ar šādiem izteikumiem oficiālā blogā, paziņojot, ka «abās pusēs ir jāizdara smaga izvēle un jāuzņemas smagas saistības».

Grieķija par sarunu neveiksmi īpaši vaino SVF, kura pozīciju Grieķijas puse vērtē kā «nesamierināmu un nelokāmu», jo fonds uzstāj uz tālāku pensiju samazinājumu un pievienotās vērtības nodokļa (PVN) celšanu, svētdien sacīja anonīms ziņu avots Grieķijas valdībā.

«Sarunu pamatā ir vienkāršs jautājums: Cik daudz no noregulējuma jāizdara Grieķijai, cik daudz jāizdara tās oficiālajiem kreditoriem?» jautāja Blanšārs.

«Grieķijas pilsoņi demokrātiskā procesā ir norādījuši, ka ir dažas reformas, kuras viņi negrib,» piebilda Blanšārs, ar «demokrātisko procesu» saprotot pret taupības pasākumiem noskaņotās galēji kreisās partijas SYRIZA nākšanu pie varas Grieķijas parlamenta vēlēšanās janvārī.

«Mēs uzskatām, ka šīs reformas ir vajadzīgas un ka bez šīm reformām Grieķija nespēs uzturēt stabilu izaugsmi un parāda slogs kļūs vēl lielāks. Te atkal ir kompromiss. Jo lēnāka ir reformu gaita, jo vairāk kreditoriem būs jāatslogo parāds. Te atkal ir skaidra robeža tam, ko tie ir gatavi darīt,» rakstīja Blanšārs.

Eiropas Komisijas pārstāvis, kurš vēlējās palikt anonīms, svētdien uzsvēra, ka Grieķijas ierosinājums «joprojām nav pilnīgs» un ar to nepietiek, lai Grieķija saņemtu pēdējo starptautiskā aizdevuma maksājumu 7,2 miljardu eiro apmērā. Starptautiskā aizdevuma programmas beigu termiņš ir 30.jūnijs.

Grieķija piecus mēnešus ir turpinājusi sarunas ar starptautiskajiem kreditoriem - Eiropas Savienību (ES), Eiropas Centrālo banku (ECB) un SVF, cenšoties panākt, lai kreditori tai izmaksātu pēdējo starptautiskā aizdevuma daļu 7,2 miljardu eiro apmērā. Kreditori atsakās to darīt, kamēr Grieķija neapņemas veikt noteiktas ekonomikas reformas.

Ja vienošanās netiks panākta, finanšu grūtībās nonākusī Grieķija var nonākt uz maksātnespējas sliekšņa, kas var nozīmēt haotisku izstāšanos no eiro zonas, kuras rezultātā var tikt satricināta visas pasaules ekonomika.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu