Grēksūdze: es mīlu divus vīriešus...

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Shutterstock

«Vai var tā būt, ka mīli identiski vienādi divus vīriešus? esmu vairākkārt mēģinājusi analizēt, kas kurā no viņiem ir tas, kāpēc abus dievinu. Viņi viens otru papildina un kopā ir ideālais vīrietis - kas ir vienam, nav otram. Ko man darīt? Esmu izmisumā,» - jautā lasītāja Lotte.

Atbild Maruta Ludāne, Dr.psych., Psiholoģijas un kognitīvi biheiviorālās psihoterapijas centra INTELLEGO psihoterapeite, klīniskā un organizāciju psiholoģe. (www.intellego.lv):

Sveika, Lotte! Tu raksti, ka esi izmisumā. Par ko tieši? Par to, ka mīli, pat dievini divus vīriešus? Par to, ka neviens no viņiem tomēr nav ideāls? Vai arī par to, ka Tev šķiet, ka kaut kas ar šīm jūtām pret abiem vīriešiem ir jādara, bet Tu nezini - kas?

Es, protams, nevaru atbildēt uz jautājumu, vai iespējams divus cilvēkus mīlēt vienlīdz stipri. Ņemot vērā, ka mēs visi esam apveltīti ar spēju mīlēt dažādus cilvēkus savā dzīvē (vecāki, draugi, partneri), mana spekulācija ir, ka droši vien tehniski patiešām ir iespējams, ka mīlestība pret vairākiem no šiem cilvēkiem ir vienlīdz stipra.

Man tomēr liekas, ka pat svarīgāk par pašu atbildi Tev būtu saprast, ko īsti atbildes iegūšana uz šo jautājumu Tev nozīmē.
Foto: Shutterstock

Iedomājies, ka ir noticis brīnums un Tu esi atradusi atbildi uz savu jautājumu. Piemēram, Tu esi sapratusi, ka vēlies būt kopā ar vienu no abiem minētajiem vīriešiem. Ja tā būtu noticis, kādas emocijas Tu justu? Prieku, atvieglojumu? Bet varbūt vilšanos? Ko Tu darītu, kad būtu izlēmusi, ar kuru vēlies būt kopā? Kas būtu tas, ko Tu iegūtu, ja situācija šādi atrisinātos? Iespēju veidot attiecības, romantisku laiku kopā ar mīļoto, sirdsmieru ...?

Tu raksti, ka šobrīd esi izmisusi, jo nespēj saprast, kuru no vīriešiem mīli vairāk. Ja nu Tu to būtu beidzot sapratusi, kas būtu tas, ko Tu zaudētu, situācijai atrisinoties? Tas var šķist savāds jautājums, un visdrīzāk pirmajā mirklī Tava atbilde ir, ka nekādu zaudējumu nebūtu, bet padomā vēl mirkli! Lielākoties, kad mēs izvēlamies kaut ko, no kaut kā cita mums jāatsakās.

Droši vien, dodot priekšroku vienam no abiem vīriešiem, Tu zaudē iespējamo kopā pavadīto laiku ar otru.

Citi zaudējumi varbūt nav tik acīmredzami, tomēr Tu droši vien zaudē arī sajūtu, ka Tev ir izvēles brīvība un labs «plāns B». Tu raksti, ka Tev abi vīrieši liekas ideāli. Visdrīzāk izvēloties un sākot attiecības ar kādu no viņiem, Tu zaudēsi arī ideālistisko skatījumu – dzīvi cilvēki nemēdz būt ideāli. Tāpat iespējams zaudēt savu brīvas meitenes statusu. Cik svarīgi šie zaudējumi Tev ir? Varbūt ir vēl citi?

Iespējams arī, ka šobrīd izmisumu Tev rada kādas iesīkstējušas, bet ne gluži racionālas pārliecības par sevi, vīriešiem vai attiecībām, kas neļauj pieņemt lēmumu. Piemēram, Tev var būt ideja: «Es nedrīkstu kļūdīties. Ja sāku veidot attiecības ar kādu no vīriešiem, tad tām jābūt perfektām/nopietnām/ilgām...» Šādi neelastīgi pieņēmumi noteikti var radīt bailes pieņemt jelkādu lēmumu. Tāpat vilšanos, šaubas vai pat bezspēcības sajūtu var radīt doma «ja reiz esmu ar kādu kopā, mums noteikti jābūt pilnībā kopīgām interesēm» vai arī «mūsu viedokļiem par visu ir jāsaskan».

Mēģini saprast, kādi ir Tavi pieņēmumi par attiecību veidošanu, un izvērtē, cik racionāli un reālistiski tie ir.

Novēlu Tev atrast atbildes uz saviem jautājumiem. Galvenais, atceries, ka neatkarīgi no tā, cik cilvēkus mīli, ir viens cilvēks, ar kuru Tev attiecības nekad nepārtrūks. Tā esi Tu pati. Ja spēsi mīlēt sevi, tad arī attiecībās ar citiem pieņemsi pareizos lēmumus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu