Uzņēmējs: Augstās OIK dēļ ražošana Latvijā kļūst neizdevīga

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Obligātās iepirkuma komponentes (OIK) radītās augstās elektrības cenas ir problēma visiem uzņēmējiem, un daudziem ražošana Latvijā kļūst neizdevīga, intervijā «Rietumu radio» sacīja Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) Kurzemes uzņēmēju reģionālās padomes vadītājs un AS «Liepājas papīrs» īpašnieks Jānis Vilnītis.

«Mēs visi pārdzīvojam par «Liepājas metalurgu», ka darbinieku skaitu paredzēts samazināt gandrīz uz pusi, bet

Brocēnos ir līdzīga situācija ar «Cemex», kam šobrīd lētāk ir cementu saražot Polijā, nemaksājot miljonus par OIK.

Tas nozīmē darbaspēka samazinājumu, un šāda notikumu attīstība ir ļoti reāla,» sacīja Vilnītis.

Viņš norādīja, ka lielās OIK izmaksas ir aktuālas visiem ražojošajiem uzņēmumiem, piemēram, «Liepājas papīrs» ik gadu par OIK maksā 50 000 eiro.

Vispirms valdībai būtu jārod risinājums lielajiem OIK maksātājiem, tomēr pagaidām Ministru kabineta lēmuma vēl nav, turklāt tas vēl būs jāsaskaņo ar Eiropas Komisiju, sacīja Vilnītis, norādot, ka šis process «nav ātrs».

«Grūti runāt Ekonomikas ministrijas vietā, taču kā uzņēmējs varu teikt, ka

risinājumu gaidām jau gadiem.

Arī iepriekšējais ekonomikas ministrs, vēl pirms Vjačeslava Dombrovska, Daniels Pavļuts solīja risināt, taču, kāpēc risinājuma joprojām nav, tas ir jāprasa ministrei un ierēdņiem,» sacīja Vilnītis.

No 14.jūnija līdz 16.jūnijam paredzēta Kurzemes uzņēmēju sanāksme Brocēnos, kur OIK jautājums tiks apspriests detalizētāk. «Pieaicināsim speciālistus un ceram, ka būs arī EM pārstāvji,» sacīja Vilnītis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu