Piesaista ekspertus gudrona dīķu izsmelšanai

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Inčukalna sērskābā gudrona dīķu sanācijas projektā aicina piesaistīt neatkarīgos ekspertus no JASPERS jeb Joint Assistance to Support Projects in European Regions, kuri jau palīdzēja rast risinājumu, kad atklājās, ka dīķu satura ķīmiskais sastāvs atšķiras no tā, kas bija uzrādīts līgumā. Uzņēmums piedāvā uzzināt ekspertu viedokli par vairākiem iespējamiem risinājumiem situācijā, kad atklājies, ka dīķos ir par 45% vairāk indīgās vielas, nekā sākotnēji tika domāts un norādīts iepirkuma dokumentos un līgumā.

Kā jau ziņots, Skonto būve konstatējusi, ka gudrona dīķos ir nevis 30 200 tonnas indīgās vielas, bet gan 44,2 tūkstoši tonnu, līdz ar to, lai pabeigtu attīrīšanas darbus pilnībā, nepieciešami vēl 11 miljoni eiro. VVD uzskata, ka Skonto būve nepamatoti prasa vēl 11 miljonus Inčukalna gudrona dīķu tīrīšanai un uzņēmumam jāstrādā esošā līguma ietvaros, kā arī attīrīšana jāveic jau piešķirtā finansējuma ietvaros.

Vēstulē Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai, kā arī Finanšu ministrijai Skonto būve piedāvā izvērtēt vairākus iespējamos risinājumus un kā ekspertu piesaistīt JASPERS. Skonto būve uzsver, ka patiesie gudrona apjomi pirms darbu sākšanas uzņēmumam nebija zināmi, un, visticamāk, tos nezināja arī pasūtītājs – Valsts vides dienests (VVD). «Uzņēmējs nav un nevar būt atbildīgs par to, ka sākotnēji pasūtītājs bija neprecīzi noteicis ekskavējamā gudrona apjomu. Tā nekādā ziņā nav nedz uzņēmēja vaina, ne atbildība, ka apjomi izrādījušies lielāki. Tādi tie bija arī pirms līguma noslēgšanas, tikai pasūtītājam par to nebija precīzas informācijas,» vēstulē uzsver Skonto būves valdes priekšsēdētājs Guntis Rāvis, norādot, ka pirms līguma noslēgšanas uzņēmumam nebija nedz pamata, nedz iespēju apšaubīt sniegtos apjomus un ķīmisko sastāvu.

Atgādinot, ka gudrona dīķu sanācijas projekts ir unikāls, kuram grūti atrast analogu ne tikai Latvijā, bet visas Eiropas Savienības mērogā, Skonto būve piedāvā piesaistīt JASPERS ekspertus situācijas risināšanai. Pēc Skonto būve domām, JASPERS varētu palīdzēt rast atbildes uz vairākiem jautājumiem, kas palīdzētu izvēlēties vislabāko variantu. Valstij būtu svarīgi noskaidrot, vai šo gadījumu varētu atzīt par neparedzētiem fiziskiem apstākļiem noslēgtā līguma ietvaros. Tāpat JASPERS varētu viest skaidrību, vai gadījumā, ja uzņēmējs ekskavēs visu līgumā noteikto apjomu, bet tas nebūs pietiekami, lai attīrītu visu tur esošo piesārņojumu, visa projekta izmaksas netiks atzītas par neattiecināmām. «Vai ir iespēja izsmelt līgumā paredzēto apjomu, atlikušo iekonservēt un nākotnē, cita konkursa rezultātā izvēlēta uzņēmēja noslēgta līguma ietvaros pabeigt? Vai tam ir laika ierobežojums? Vai gadījumā, ja līdz 2015.gada 31.decembrim tiek ekskavēts līguma apjoms un atlikušo daļu apmaksā pasūtītājs no saviem līdzekļiem, to ir iespējams pabeigt vēlāk? Vai tam ir termiņa ierobežojums?» kā JASPERS ekspertiem uzdodamos jautājumus norāda Skonto būve.

Rāvis uzsver, ka Skonto būvei nav saprotama VVD nostāja, norobežojoties no problēmas un mēģinot atbildību uzvelt uzņēmējam. «Skonto būve ir pārliecināta, ka vēl ir iespējams atrast visām pusēm pieņemamu taisnīgu risinājumu, kas ļautu pabeigt šo projektu, apgūt piešķirtos ES līdzekļus, nezaudējot tos kā neattiecināmos izdevumus, un attīrīt šo vispiesārņotāko teritoriju Latvijā.

Skonto būve norāda, ka nebūtu lietderīgi ieslīgt tiesvedībās, īpaši ņemot vērā, ka tiesāšanās nekādā veidā nepalīdzēs attīrīt piesārņoto vietu.

Kā jau ziņots, VVD uzskata, ka Skonto būve nepamatoti prasa vēl 11 miljonus Inčukalna gudrona dīķu tīrīšanai un uzņēmumam jāstrādā esošā līguma ietvaros, kā arī attīrīšana jāveic jau piešķirtā finansējuma ietvaros. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards izteicies, ka Skonto būve vēlas jautājumu politizēt.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu