Eksperti: Sociālo tīklu lietotāji pakļauj sevi arvien lielākam riskam (13)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone / LETA

Sociālo tīklu lietotāji savas neapdomības dēļ paši sevi pakļauj arvien lielākam riskam, šodien Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija rīkotajā konferencē «Pozitīva komunikācija skolā un internetā» norādīja jauno mediju un mārketinga speciālists Artūrs Mednis.

Mednis atklāja, ka šie riski galvenokārt saistīti ar paša cilvēka neapdomīgu darbību un dažos gadījumos spēj novest arī pie letāla iznākuma - pat it kā tik bezbēdīga darbība kā «pašbildes» jeb «selfija» bildēšana. Viņš uzsvēra, ka šādu neapdomīgu darbību rezultātā visbiežāk cieš tieši bērni un jaunieši.

Mēģinājumi uzņemt selfiju beidzas letāli

Mednis norādīja uz vairākiem gadījumiem, kad jaunieši, sekojot jaunākajām un aktuālākajām sociālo tīklu tendencēm, traumējušies, izraisījuši negadījumu vai gājuši bojā. Tā kāds divdesmitgadīgs jaunietis, mēģinot nobildēt sevi karājamies uz tualetes durvīm, kritis un atsitis galvu pret poda malu, mirstot turpat uz vietas. Dzīvību zaudējis arī vīrietis, kurš, cenšoties iegūt «selfiju» uz braucoša elektrovilciena, sapinās vados un dabūja triecienu ar elektrību, pavēstīja Mednis. Popularitāti ārzemēs gūst arī «selfiju» bildēšana, braucot pie stūres.

Mednis uzsvēris arī internetā aizvien lielāku popularitāti gūstošās bīstamās jeb tā sauktās izaicinājuma spēles. «Kanēļa izaicinājums, alus dzeršanas izaicinājums, trakākā piedzeršanās veida izaicinājums, žņaugšanas spēle. Kad piefiksēju, ka līdz Latvijai nonākusi ārzemēs populārā nodarbe, sāku gaidīt, kad arī pie mums būs pirmais bojāgājušais,» noteica eksperts.

Sociālie tīkli kā drauds reputācijai

Internets saistīts ne tikai ar fiziskās veselības, bet arī reputācijas risku. Arvien biežāk darba devēji atsaka darba meklētājam, balstoties uz informāciju, kuru viņš vai viņa ievietoja sociālajos tīklos, norādīja informācijas tehnoloģiju speciālists Kārlis Kupruks.

«Nereti gadās, ka informācija, kas rakstīta CV, atbilst uzņēmuma interesēm un veicamajiem pienākumiem, tomēr ieraksti, piemēram, «Twitter», liek strauji mainīt viedokli par cilvēku. Tādā veidā šie cilvēki netiek pat uz darba intervijām.» Turklāt jāņem vērā, ka no profila izdzēsta bilde vai ieraksts nenozīmē tā pazušanu no globālā tīmekļa.

Kupruks uzsvēra, ka ļoti rūpīgi jāizvērtē informācija, kuru cilvēks par sevi izvieto sociālajos tīklos. Ja nepieciešams, bērni un jaunieši padomu var prasīt vecākiem vai skolotājiem.

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu