Valsts prezidents: miers Eiropā vairs nav pašsaprotama vērtība

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Valsts prezidenta kanceleja

Starptautiskā drošība ir nopietni iedragāta, un miers Eiropā diemžēl vairs nav pašsaprotama vērtība, vizītē Austrijā, uzrunājot oficiālo pusdienu dalībniekus, sacīja Valsts prezidents Andris Bērziņš.

Prezidents akcentēja, ka Latviju un Austriju raksturo ciešas un stabilas attiecības, kā arī daudzpusīga sadarbība gan politiskajā, gan praktiskajā līmenī. Īpaši Valst prezidents ir par savstarpēji bagātinošajiem kontaktiem pēdējo gadu laikā. Bērziņš arī pauda gandarījumu, ka var turpināt ar Austrijas prezidentu Heincu Fišeru aizsāktās sarunas un domu apmaiņu.

«Pagājušajā gadā, kad Rīga nesa Eiropas kultūras galvaspilsētas vārdu, Jūs [Austrijas prezidents] viesojāties mūsu zemē, un es biju patiesi lepns, godātais Prezidenta kungs, kopīgi ar Jums atklāt izstādi «Grāmata 1514 - 2014», kas tapa, veiksmīgi sadarbojoties Latvijas un Austrijas nacionālajām bibliotēkām. Šogad esmu pagodināts viesoties Jūsu zemē laikā, kad Latvija nes Eiropas Savienības Padomes prezidējošās valsts vārdu. Šo pienākumu pildām sarežģītā starptautiskā situācijā, kad bruņotas aktivitātes ir izraisījušas nestabilitāti Eiropas Savienības (ES) kaimiņu reģionos. Starptautiskā drošība ir nopietni iedragāta, un miers Eiropā diemžēl vairs nav pašsaprotama vērtība,» sacīja Bērziņš.

Viņš uzsvēra, ka ES dalībvalstīm ir vienota izpratne un kopīgs mērķis - nosargāt Eiropas vērtības, brīvību, drošību un tiesiskumu. «Šogad aprit divdesmit (20) gadi kopš Austrijas un vienpadsmit (11) gadi kopš Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā. Esam daudz sasnieguši, bet mums ir jātiecas uz arvien ciešāku dalībvalstu sadarbību, lai Eiropa būtu konkurētspējīga, moderna un ar spēcīgu starptautisku ietekmi,» uzrunājot pusdienu dalībniekus, teica Bērziņš.

Latvijas prezidents arī akcentēja, ka vienotais tirgus sniedz lieliskas iespējas uzņēmējiem realizēt savu produkciju un pakalpojumus pāri nacionālo valstu robežām. Ar gandarījumu var atzīmēt Latvijas un Austrijas tirdzniecības apjoma pieaugumu. «Mūsu valstu ģeogrāfiskais novietojums dod iespēju vēl daudzveidīgākai sadarbībai, ļaujot sasniegt plašākus tirgus. Tāpēc es aicinu izmantot šo vizīti gan divpusēju, gan reģionālu projektu turpmākai attīstībai,» uzsvēra Valsts prezidents.

Jau ziņots, ka Valsts prezidents Andris Bērziņš devies oficiālā vizītē uz Austriju. Paredzēts, ka vizītes ietvaros Bērziņš tiksies ar Austrijas prezidentu Fišeru. Tāpat prezidents iecerējis tikties ar Austrijas federālo kancleru Verneru Fejmanu (Mr Werner Faymann) un Vīnes pilsētas mēru Mihaelu Heuplu (Dr.Michael Häupl).

Trešdien prezidents piedalīsies arī Latvijas- Austrijas biznesa forumā, tiksies ar Austrijas latviešu kopienu un apmeklēs koncertu, kurā tiks atskaņota Gustava Mālera Otrā simfonija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu