Bijušās EM amatpersonas neatzīst vainu organizēšanas neveiksmēs dalībai "Expo Milano 2015

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Kādreizējās Ekonomikas ministrijas (EM) amatpersonas neatzīst savu vainu Latvijas dalības organizēšanas neveiksmēs izstādē «Expo Milano 2015», uzzināja aģentūra BNS, aptaujājot bijušās EM amatpersonas, kas bijušas iesaistītas Latvijas dalības organizēšanā «Expo Milano 2015».

Bijušais EM valsts sekretārs Juris Pūce norādīja, ka dienesta pārbaudes, kas bija ierosināta, lai noskaidrotu un izvērtētu faktus par Latvijas dalības organizēšanu «Expo Milano 2015», ziņojumā ir daudz faktu kļūdu.

«Mani pārsteidza šis dienesta pārbaudes ziņojums. Tas mani pārsteidza tāpēc, ka [ziņojuma] kopsavilkums nesakrīt ar pašu dienesta pārbaudes tekstu. Pie tam vairākās vietās, kas liecina par to, ka kopsavilkums ir rakstīts no kāda cita dokumenta, nevis no pārbaudes ziņojuma. Tas droši vien parāda to, ar kādu iedziļināšanās pakāpi šis dokuments ir gatavots,» sacīja Pūce.

Pēc viņa teiktā, EM dienesta pārbaudes ziņojuma kopsavilkumā izdarīti secinājumi, kas neatbilst patiesībai. «Piemēram, tur ir teikts, ka es neesmu informējis augstāk stāvošas personas par iespējamām norisēm projektā. Tomēr pašā ziņojumā ir vairākas norādes, ka esmu informējis, kā arī tur bija vairāki ministrijas iekšējie ziņojumi, uz kuriem vispār atsauces nav,» pauda Pūce.

Viņš uzsvēra, ka nespēj savā darbībā konstatēt nekādus pārkāpumus. «Vienīgais, ko viņi var man pārmest, - ka divas reizes ir veiktas darbības ar termiņa novirzi. Nu, ja tā ir, ja tie ir tie galvenie pārkāpumi, tad tas arī liecina par to, cik lielas problēmas manā darbā ir konstatētas,» piebilda Pūce.

Savukārt bijušais ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis norādīja, ka laikā, kamēr viņš bijis amatā, neviens no atbildīgajiem ierēdņiem neesot informējis par problēmām projekta norisē. «Šo deviņu mēnešu laikā, kamēr es biju ekonomikas ministrs, mani neviens nav informējis, neviens no ierēdņiem nav mēģinājis pievērst manu uzmanību pie tā, ka ar šā projekta īstenošanu ir kaut kādas problēmas,» sacīja Dombrovskis.

Vienlaikus viņš norādīja, ka nesaskata savu atbildību organizēšanas neveiksmēs Latvijas dalībai izstādē. «Es būtu pie kaut kā vainīgs, ja kāds būtu mēģinājis pievērst manu uzmanību vai mani informētu par to, ka ir kādas problēmas - ka šo uzdevumu nav iespējams realizēt - un es uz to nereaģētu. Līdz ar to es uzskatu, ka sekoju šim projektam un kaut kādu savu atbildību, par to, kas notika, nesaskatu,» pauda bijušais ekonomikas ministrs.

Pēc Dombrovska teiktā, ja neviens atbildīgais ierēdnis nav viņu informējis par to, ka projekta realizēšanā ir problēmas, tad, acīmredzot, šis ierēdnis uzskatījis, ka problēmu nav vai arī viņš ir apzināti maldinājis savu vadību.

Aģentūrai BNS otrdien neizdevās sazināties ar kādreizējo ekonomikas ministru Danielu Pavļutu, kura vadībā EM sāka «Expo Milano» paviljona būvniekus.

Jau ziņots, ka EM saistībā ar projektu «Expo Milano 2015» ierosinājusi disciplinārlietu pret sešām ministrijas amatpersonām, tajā skaitā uz disciplinārlietas izmeklēšanas laiku no amata atstādinātas trīs amatpersonas.

Ministrijā apstiprināja, ka disciplinārlieta ierosināta pret EM Juridiskā departamenta Tiesiskā nodrošinājuma nodaļas vadītāju Lauru Angi, Uzņēmējdarbības konkurētspējas departamenta direktora vietnieku Kristapu Somu un Uzņēmējdarbības konkurētspējas departamenta Ārvalstu investoru piesaistes, tūrisma un eksporta veicināšanas nodaļas projektu vadītāju Robertu Stafecki.

Savukārt no amata atstādināta ministrijas Stratēģiskās plānošanas un resursu vadības departamenta direktore Velta Feodorova, Juridiskā departamenta direktore Māra Līdumniece un Uzņēmējdarbības konkurētspējas departamenta direktore Ilze Beināre.

Dienesta pārbaudes komisijas detalizēts ziņojums tiks nosūtīts izvērtēšanai tiesībsargājošajām iestādēm.

Tāpat ziņots, ka pārbaudēs komisija saskatījusi arī bijušo ekonomikas ministru Daniela Pavļuta un Vjačeslava Dombrovska, kā arī kādreizējā EM valsts sekretāra Jura Pūces atbildību. Konstatēts, ka Pavļuts, Dombrovskis un Pūce nav pastāvīgi sekojuši projekta norisei, kā arī Pavļuts un ministrijas amatpersonas ir maldinājušas, ka sagatavošanās izstādei notiek atbilstoši apstiprinātajam grafikam.

Valdība pēc ilgām diskusijām 27.janvārī nolēma pārtraukt Latvijas dalību izstādē «Expo Milano 2015».

Pēc EM aprēķiniem, lemjot par dalības pārtraukšanu izstādē, valsts budžeta ietaupījums 2015.gadā varētu būtu indikatīvi 3,3 miljoni eiro un 2016.gadā indikatīvi 160 tūkstoši eiro, kas dotu iespēju īstenot citus uzņēmēju konkurētspējas un eksporta veicināšanas pasākumus. Par ietaupīto līdzekļu apmēru un izlietojumu EM valdībā ziņos līdz 1.maijam.

Konkurss par Latvijas paviljona būvniecību izstādē noslēdzās bez rezultātiem. Konkursā piedāvājumus iesniedza divi pretendenti - Latvijas kompānija «RBS Skals Būvvadība» un Itālijas uzņēmums «Paolo Beltrami S.p.A», bet, tā kā abu pretendentu tehniskajos piedāvājumos konstatētas neatbilstības, kā arī ņemot vērā, ka abu pretendentu piedāvātās summas būtiski pārsniedz būvniecībai pieejamā finansējuma apmēru, EM iepirkuma konkursu beidza bez rezultāta.

Vienlaikus valdība pērn decembra vidū atbalstīja papildu 1,6 miljonu eiro piešķiršanu dalībai izstādē, un EM paziņoja, ka Latvijas paviljonu izstādē par 3,1 miljonu eiro varētu būvēt Šveices «Adunic AG», taču nepieciešamajai līdzekļu pārdalei nepiekrita Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija.

Izstāde «Expo Milano 2015» Milānā notiks no 2015.gada 1.maija līdz 31.oktobrim.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu