Straujuma prasījusi izvērtēt elektroenerģijas tirgus atvēršanu (84)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ministru prezidente Laimdota Straujuma prasījusi izvērtēt elektroenerģijas tirgus atvēršanas termiņus, kas paredzēta 1.aprīlī un tā iespējamo atlikšanu līdz nākamā gada sākumam.

Straujuma trešdien intervijā LNT raidījumam «900 sekundes» pastāstīja, ka lūgusi Reformu partiju un Ekonomikas ministriju (EM) paskaidrot, kādēļ izvēlēts 1.aprīlis un iespējamos termiņa pārcelšanas laikus. Viņasprāt, pēc tirgus atvēršanas ir tikai viens nopietns spēlētājs, turklāt lielas bažas rada elektroenerģijas cenu kāpums.

«Šobrīd aktuāls jautājums ir par elektroenerģijas cenām...

Arī es esmu lūgusi paskaidrot, kādēļ mums bija vajadzīgs tieši 1.aprīlī uzsākt šo liberalizāciju. Mums pat vēl nav cita nopietna spēlētāja,» teica premjere, norādot, ka Eiropas Savienības regulas pieprasa tirgu atvērt līdz nākamā gada 1.janvārim.

Viņa norādīja, ka termiņa pārcelšana ir diskusijas jautājums.

Elektroenerģijas tirgus pilnīga liberalizācija, tajā iekļaujot arī mājsaimniecības, ir paredzēta no 1.aprīļa. Mājsaimniecību segments Latvijā veido 25% no kopējā valsts elektroenerģijas patēriņa. Paredzēts, ka brīvajam elektroenerģijas tirgum pievienosies aptuveni 850 tūkstoši mājsaimniecību.

Pēc elektroenerģijas sadales sistēmas operatora «Sadales tīkls» sniegtās informācijas, pagaidām dalību elektroenerģijas mājsaimniecību tirgū apstiprinājuši trīs komersanti - «BCG Rīga», «Baltcom» un «Latvenergo».

Pēc elektroenerģijas tirgus atvēršanas gaidāms būtisks elektrības cenu kāpums - pat līdz 40%.

Komentāri (84)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu