Valsts prezidents neatbalsta Vējoņa ideju par 2000 palielināt karavīru skaitu Latvijas armijā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Valsts prezidents Andris Bērziņš neatbalsta aizsardzības ministra Raimonda Vējoņa (ZZS) aicinājumu par 2000 palielināt karavīru skaitu Latvijas armija, lai gan nenoliedz, ka armija kļūst arvien specializētāka un karavīriem nepieciešamas prasmes strādāt ar jaunākām tehnoloģijām.

Intervijā «Latvijas Avīzei» prezidents atzina, ka šobrīd krietni jāiegulda militārās aizsardzības līdzekļos, novērošanas iekārtās, pretgaisa aizsardzībā. Tāpat jāiegulda arī karavīru izglītošanā, bet skaita palielināšana īpaši neesot vajadzīga.

Tomēr raksturojot situāciju Latvijas armijā, it īpaši situācijā ar Ukrainu, kad var veidoties arī atšķirīgi viedokļi starp dienējošajiem, prezidents stāsta, ka armijā tāpat kā citur ir dažādu viedokļu cilvēki, bet nekādus bīstamus strāvojumus nekad neesot manījis.

«Dzīve karavīrus noliek ļoti īpašās situācijās, viņiem ļoti labi vienam otrs jājūt, jāvalda savstarpējai uzticībai. Tādēļ cilvēkus ar bīstamiem, pretvalstiskiem viedokļiem armijā var izskaitļot ātri. Arī mūsu NATO partneri atzinīgi novērtē to, ka uz Latvijas karavīriem var paļauties kā uzticamiem un drošiem ieroču biedriem,» intervijā atzina Valsts prezidents.

Jau ziņots, ka Vējonis šogad plāno aicināt Saeimu akceptēt karavīru skaita palielināšanu par 2000 cilvēku līdz 2018.gadam.

«Kā aizsardzības ministrs es šogad vērsīšos pie jums, Saeimas deputātiem, Aizsardzības, iekšlietu, drošības un korupcijas apkarošanas komisijas ar aicinājumu pieņemt politiski izšķirīgu lēmumu un valsts nacionālās drošības vārdā akceptēt karavīru skaita palielināšanu par 2000 karavīru līdz 2018.gadam,» parlamentā notikušajās ārpolitikas debatēs sacīja Vējonis.

Viņš pauda, ka šī lēmuma atlikšana, slēpjoties aiz birokrātiskas atrunas par valsts pārvaldes aparāta nepalielināšanu, nav tālredzīga. «Karavīri pašreizējā drošības situācijā nav «valsts aparāts«. Viņi ir valsts pastāvēšanas garantija,» akcentēja ministrs. Viņš arī uzsvēra, ka mūsu valsts drošības pamatā ir arī cilvēku pārliecība, ka valsts spēj sevi aizsargāt.

«Mums jāveido sava izpratne un pārliecība par to, ka Latvija, lai arī maza valsts, ir aizstāvama,» uzskata Vējonis.

Viņš akcentēja, ka mums nepieciešami profesionāli, labi sagatavoti un motivēti karavīri. Tas nozīmē arī to, ka ir jāpalielina karavīru skaits.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu