Pikantā tomātu un liellopa zupa pēcsvētku dienai

FOTO: cetrassezonas.lv

Teorijas par to, ko ēst dienā, kad moka paģiras, ir dažādas – viena no tām saka, ka neko asu un spēcīgu ēst nevajag, pretī stājas teorijas, ka tas ir pats labākais. Tas, ko cilvēks izvēlas, ir katra paša darīšana, bet man jau liekas, ka katra teorija ir jāizmēģina katram pašam un kāda no tām būs īstā, jo ne velti to ir tik daudz.

Sastāvdaļas:

  • 3 ēd.k. virgin olīveļļas cepšanai
  • 1 kg liellopa šķiņķa ar kaulu, sagriezts 8 gabalos
  • 1 vidējs sīpols, nomizots un smalki sakapāts
  • 1 čili, sagriezts plānās šķēlēs
  • 2 lielas ķiploka daivas, nomizotas un sagrieztas plānās šķēlēs
  • 2 tējk. jūras sāls
  • 2 tējk. svaigi maltu, rupju melno piparu
  • 1/2 tējk. ķimeņu
  • 1/2 tējk. kaltēta timiāna
  • 1400 ml karsta ūdens
  • 650 g tomātu gabaliņu savā sulā
  • 150 g brūno rīsu
  • 1 ēd.k. brūnā vai baltā cukura

Pagatavošana:

  1. Katlā sakarsē eļļu un liec iekšā gaļas gabalus. Uz lielas liesmas apcep no visām pusēm, lai kļūst brūngani. Tas prasīs apmēram 10 minūtes. Tad izņem gaļas gabalus ārā, noliec kādā traukā.
  2. Samazini mazu liesmu, pannā esošajos taukos liec iekšā sīpolus un ķiplokus, pieliec 1 tējk. sāls un sautē uz mazas liesmas kādas 5 minūtes, ik pa laikam apmaisot. Tad pievieno ķimenes, piparus, timiānu un čili. Pasautē vēl 3 minūtes pamaisot.
  3. Pēc tam katlā atpakaļ liec gaļas gabalus, pārlej ar ūdeni un pieliec tomātu gabaliņus. Pievieno otru tējkaroti sāls un pieliec piparus. Ļauj, lai uzvārās, tad samazini liesmu uz mazu un vāri 1 stundu.
  4. Pēc tam pieliec rīsus, pieber cukuru un vāri vēl 20 minūtes. Beigās pagaršo, vai netrūkst sāls vai piparu. Pasniedz.
Uz augšu