Ballītes sekas – paģiras. Kā ar tām cīnīties?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Jaunais gads sagaidīts, laimes visiem novēlētas, taču pašsajūta slikta? Jautrās, skaļās un neprātīgās Jaungada ballītes, kur dzirkstī šampanietis un citi alkoholiskie dzērieni, nereti nes sev līdzi 1. janvāra blakni – paģiras. Slikta pašsajūta no rīta ir organisma signāls, ka esam ļāvuši par daudz vaļas alkoholam. Kas tad īsti ir paģiras, kas notiek ar mūsu organismu un kā tās pārvarēt? Uz šiem jautājumiem atbildēs klīnikas Premium Medical virsārste Aija Šnikvalde.

1.Paģiras – kas notiek ar organismu?

Pārmērīgi lietojot alkoholu, vai sajaucot kopādažādusdzērienus, piemēram, sākot vakaru ar vīnu un beidzot ar stipro alkoholu, mēs gandrīz vienmēr mostamies ar kādu no paģiru simptomiem. Biežākie ir: slāpes, galvassāpes, slikta dūša, drebuļi un traucēta kuņģa darbība.Lai organisms pārstrādātu alkoholu, tam ir jāveic sarežģīti pārstrādes procesi un jāpatērē daudz enerģijas.Aknās, alkohola pārstrādes rezultātā, rodas sadales produkti, kuri izraisa sliktu dūšu un vemšanu. Organisms, izmantojot fermentus, mēģina šīs vielas pēc iespējas neitralizēt. Fermentu daudzums katram var būt dažāds, un tas ietekmē mūsu pašsajūtu. Tāpat alkohols no organisma aizskalo lielu daudzumu ūdeni un virkni svarīgu minerālvielu, tādas kā nātrijs un kālijs. Runājot par ūdens zudumu, to var izrēķināt visai precīzi – 50 grami alkohola no organisma izvada no 600 līdz pat 1000 mililitriem ūdens. Šādu alkohola daudzumu satur apmēram pus litrs vīna vai 125 mililitri degvīna.

2. Ko un cik daudz dzert?

Lai cīnītos ar paģirām, organismam ir jāuzņem visas zaudētās vielas. Ir jādzer daudz ūdens, īpaši labi noderēs tie minerālūdeņi, kuri ir bagātāki ar minerālvielām, piemēram, Borjomi un tam līdzīgie. Cukura līmeni asinīs palīdz atjaunot dabīgie saldumi, piemēram, medus, dažādas augļu un dārzeņu sulas, īpaši svaigi spiestās, tajās būs vairāk vitamīnu, kas organismam lieti noderēs cīņā ar paģirām. Īstenībā organisms nereti pats pasaka priekšā, kas viņam ir vajadzīgs, to pierāda cilvēku kāre pēc skābētu kāpostu sulas otrās dienas rītā – arī tā palīdz normalizēt cukura līmeni asinīs. Apzinīgākiem svinētājiem var ieteikt jau ballītes laikā starp kokteiļiem un vīna glāzēm izdzert kādu glāzi ūdens, kā arī izdarīt to pirms miega, organisms to noteikti novērtēs.

Otrajā rītā lieti noderēs recepte – diviem litriem ūdens pievieno 5 ēdamkarotes medus un 5 ēdamkarotes citronu sulas. Šo dzērienu var lietot visas dienas garumā.

3. Ko apēst?

Arī par ēšanu daudz ko priekšā pateiks pats organisms, ne velti viens no tradicionālajiem paģiru ēdieniem ir zupa, tā viegli pārstrādājas un paaugstina ūdens un sāls daudzumu organismā. Ja zupai vēl neesi gatavs, var sākt ar buljonu. Droši var ēst arī tik tradicionālo, proteīniem bagāto brokastu ēdienu olu, arī tā stiprinās organismu un palīdzēs cīnīties ar ballītes sekām. Par paģiru ēdienu, pateicoties to sastāvam, var uzskatīt arī banānus, tie ir bagāti ar magniju un kāliju, kurus alkohols no organisma ir padzinis. Savukārt, lai novērstu nelabumu lieti noder ingvers, tas arī uzlabo kuņģa darbību. Ingvers noder ne tikai pie paģirām, bet arī citos gadījumos, ja ir nelaba dūša. Pašsajūtu palīdz uzlabot arī marinēti gurķi un sālīta siļķe. Sāls daudzumu parasti iesaka ierobežot, jo tas aiztur organismā ūdeni. Šajā gadījumā tas ir nepieciešams. Ieklausies savā organismā, lielākoties tas pats pateiks priekšā, kas ir vajadzīgs.

4. Gulēt vai kustēties?

Paģiru gadījumā nevajadzētu organismu pakļaut pārmērīgai slodzei, tā var izraisīt sirdsdarbības traucējumus.Apmēram 90% alkohola pārstrādā un izvada aknas, sportojot jūs tām nekādā veidā nepalīdzēsiet, tieši otrādi.Protams, pastaiga svaigā gaisā nāks tikai par labu, bet skriet vai arī apmeklēt sporta zāli nevajadzētu.

5. Medikamenti?

Uzreiz jāteic, ka brīnumlīdzekļu nav. Galvassāpju gadījumā var lietot ibuprofēnu, taču jāatceras, ka tie nav draudzīgi kuņģa gļotādai. Pašsajūtu uzlabos arī C vitamīns un ūdenī šķīstošie vitamīni, kuru sastāvā ir B grupas vitamīni, magnijs, kalcijs, kālijs, C vitamīns un Alkaseltzer tabletes. Aizrauties ar medikamentiem nav ieteicams!Pirms jebkuru zāļu lietošanas konsultēties ar ārstu vai farmaceitu.

Spēcīgas paģiras vajadzētu uztvert nopietni, jūs zināt, ka tās ir ballītes sekas, bet organismam tas ir ļoti smags pārstrādes process. Hronisku slimību saasinājumu gadījumā, piemēram, sirds ritma traucējumu gadījumā, ja ir kuņģa vai divpadsmit pirkstu zarnas čūla, kā arī sākoties psihozei vai panikas lēkmei, vajadzētu konsultēties ar ārstu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu