1.Paģiras – kas notiek ar organismu?
Pārmērīgi lietojot alkoholu, vai sajaucot kopādažādusdzērienus, piemēram, sākot vakaru ar vīnu un beidzot ar stipro alkoholu, mēs gandrīz vienmēr mostamies ar kādu no paģiru simptomiem. Biežākie ir: slāpes, galvassāpes, slikta dūša, drebuļi un traucēta kuņģa darbība.Lai organisms pārstrādātu alkoholu, tam ir jāveic sarežģīti pārstrādes procesi un jāpatērē daudz enerģijas.Aknās, alkohola pārstrādes rezultātā, rodas sadales produkti, kuri izraisa sliktu dūšu un vemšanu. Organisms, izmantojot fermentus, mēģina šīs vielas pēc iespējas neitralizēt. Fermentu daudzums katram var būt dažāds, un tas ietekmē mūsu pašsajūtu. Tāpat alkohols no organisma aizskalo lielu daudzumu ūdeni un virkni svarīgu minerālvielu, tādas kā nātrijs un kālijs. Runājot par ūdens zudumu, to var izrēķināt visai precīzi – 50 grami alkohola no organisma izvada no 600 līdz pat 1000 mililitriem ūdens. Šādu alkohola daudzumu satur apmēram pus litrs vīna vai 125 mililitri degvīna.
2. Ko un cik daudz dzert?
Lai cīnītos ar paģirām, organismam ir jāuzņem visas zaudētās vielas. Ir jādzer daudz ūdens, īpaši labi noderēs tie minerālūdeņi, kuri ir bagātāki ar minerālvielām, piemēram, Borjomi un tam līdzīgie. Cukura līmeni asinīs palīdz atjaunot dabīgie saldumi, piemēram, medus, dažādas augļu un dārzeņu sulas, īpaši svaigi spiestās, tajās būs vairāk vitamīnu, kas organismam lieti noderēs cīņā ar paģirām. Īstenībā organisms nereti pats pasaka priekšā, kas viņam ir vajadzīgs, to pierāda cilvēku kāre pēc skābētu kāpostu sulas otrās dienas rītā – arī tā palīdz normalizēt cukura līmeni asinīs. Apzinīgākiem svinētājiem var ieteikt jau ballītes laikā starp kokteiļiem un vīna glāzēm izdzert kādu glāzi ūdens, kā arī izdarīt to pirms miega, organisms to noteikti novērtēs.