Nāciet pēc bērna, viņam ir utis! (10)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ik rudeni, kad bērni atgriežas skolās un bērnudārzos, klāt ir arī nelūgta liga - pedikuloze jeb vienkārši runājot utainība! Vecāki, saņemot šādu ziņu - jūsu bērnam ir utis -, piedzīvo dažādu izjūtu gammu: šoks, kauns, pazemojums, neziņa - ko darīt? Pirmā doma daudziem ir - ak dievs, ka tik to neuzzina citi! Bet vai ir iespējams, ka visi citi to uzzina pat ātrāk nekā utainā bērna vecāki? Kā pareizi jārīkojas bērnudārzu un skolu personālam, konstatējot šādu faktu, atbildi meklēsim LTV1 raidījuma «Četras istabas» sižetā.

Informācija par utīm kāda bērna matos ir sensitīva un delikāta problēma, taču tiesības zināt par utu klātbūtni ir arī citu bērnu vecākiem. Nekādu priekšrakstu, kā pareizāk par to informēt vecākus, nav – iejūtības un konfidencialitātes pakāpe atkarīga no iestādes vadības.

Rīgas 208. pirmsskolas izglītības iestādes vadītāja Gunita Bēka stāsta, ka pie paziņojumu dēļa šādu informāciju neliek - konstatējot nepatīkamo faktu, viņa pati vai medmāsa zvana vecākiem un aicina nekavējoties ierasties pakaļ bērnam. Pašam mazulim neko īpaši neskaidro, vien laiku līdz mammas vai tēta atbraukšanai viņš pavada medmāsas kabinetā – zīmējot vai runājoties.

Parasti vecākiem esot šoks – kāpēc manam bērnam?!

Sen nav tie laiki, kad utis bija tikai deklasētiem elementiem, - šiem kukaiņiem ļoti patīk tīri mati un veselīgi mati, un pedikuloze var iemājot vislabvēlīgākajās un kārtīgākajās ģimenēs! Grupiņā utis - tas uzreiz nozīmē arī to, ka pārbauda visas citas grupiņas, mazgā gultas veļu un dezinficē paklājus.

Vecākiem tad jāatceras mazgāt cepures, ķemmes, mainīt matu gumijas un atgādināt, ka ar personīgajām mantām dalīties vai mainīties nedrīkst. Skolās gan ar šādas informācijas apriti esot savādāk -

ziņa par kādu utaino izplatoties zibens ātrumā, lai gan personāls arī cenšas ievērot diskrētumu,

- tā atzīst Rīgas Angļu ģimnāzijas medmāsa Evita Apse.

Katrā ziņā nevienu no skolas utu dēļ prom nedzenot un to arī nedrīkst darīt. Starp citu, savulaik utainība jeb pedikuloze tika uzskatīta par lipīgu infekcijas slimību, bet tagad vairs ne.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu