Tikai dažviet Centrāltirgū nav norādītas cenas latos un eiro (5)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pavisam nedaudz ir tādu tirgotāju, kas 1.oktobrī Rīgas Centrāltirgū nav norādījuši cenas latos un eiro. Centrāltirgus paviljonos cenas latos un eiro ir norādījuši visi tirgotāji. Tāpat cenas latos un eiro ir norādījuši tirgotāji, kuri darbojas tirgus teritorijā esošajos kioskos. Bet tie nedaudzie, kas šodien vēl nebija norādījuši cenas latos un eiro, bija sastopami ārpus paviljoniem esošajā atklātajā Centrāltirgus teritorijā.

Jautāta, kāpēc produktu cena ir norādīta tikai latos, kāda ābolu tirgotāja teica, ka viņa tā īsti nemaz nezina, kā tā cena ir jāpārrēķina un kā to pareizi norādīt. Taču turpat blakus esošā čību pārdevēja atzīmēja, ka, lai arī viņas tirgotajai precei ir viena cena - trīs lati, kas pārrēķinot būtu 4,27 eiro -, tomēr viņas darba devēja nebija vēl šodien paspējusi atvest sagatavoto cenu zīmi latos un eiro.

Sēņu un ogu pārdevēji, skaidrojot to, kāpēc cenas ir norādītas tikai latos, bet nav eiro, sākumā taisnojās un skaidroja, ka patlaban jau vēl neesot eiro ieviests - tas būšot tikai no nākamā gada 1.janvāra, tāpēc arī cenas esot norādītas tikai latos.

Taču, kad «Nozare.lv» atgādināja, ka šodien sākas cenu paralēlās atspoguļošanas periods, kad tirgotājiem un pakalpojumu sniedzējiem preču un pakalpojumu cenas jānorāda gan latos, gan arī eiro, sēņu un ogu pārdevēji teica, ka turpmāk, nākot uz tirgu pārdot preci, izrēķinās un uzrakstīs uz lapiņām cenu ne tikai latos, bet arī eiro.

Kā «Nozare.lv» atzīmēja AS «Rīgas Centrāltirgus» pārstāvis Ivars Jakovels, šodien Centrāltirgū redzams, ka kopumā tirgotāji ievēro likumdošanas aktu prasības - cenas tiek norādītas abās valūtās.

Savukārt jautāts par šiem dažiem atsevišķajiem gadījumiem, kad cenas nav norādītas arī eiro, Jakovels skaidroja, ka jāņem vērā, ka daļa tirgotāju izvēlas tirgoties tikai atsevišķas dienas mēnesī vai pat dažas reizes gadā, kas uzņēmumam «Rīgas Centrāltirgus» kā tirdzniecības vietu iznomātājam ir papildu izaicinājums.

«Tāpēc, ņemot vērā iepriekš minētos apstākļus, tirgotāju informēšanas process, kā arī eiro ieviešanas noteikumu ievērošanas pārraudzība norisināsies visu valūtas ieviešanas laiku,» uzsvēra Centrāltirgus pārstāvis, piebilstot, ka arī «Rīgas Centrāltirgus» pārraudzībā esošajā Vidzemes tirgū uzņēmuma kontroles un pārraudzības dienesti strādā un strādās pastiprinātā režīmā.

Kā ziņots, šodien, kad līdz eiro ieviešanai Latvijā palikušas 92 dienas, sākas cenu paralēlās atspoguļošanas periods, kad tirgotājiem un pakalpojumu sniedzējiem preču un pakalpojumu cenas jānorāda gan latos, gan arī eiro.

Tirgotājiem un pakalpojumu sniedzējiem cenas gan latos, gan eiro jānorāda, lai patērētāji pierastu pie jaunās valūtas un sagatavotos pārejai uz eiro.

Latvija eirozonai pievienosies 2014.gada janvārī, kļūstot par 18.eirozonas valsti. Pāreja no latiem uz eiro notiks saskaņā ar oficiālo kursu - viens eiro ir 0,702804 lati jeb 1,42 eiro par vienu latu.

Kā ziņots, «Rīgas Centrāltirgus» peļņa pērn bija 396 668 lati, biznesa portālu «Nozare.lv» informē uzņēmumā. Savukārt uzņēmuma apgrozījums pērn bija 4,87 miljoni latu, kas, salīdzinot ar 2011.gadu, kad apgrozījums bija 4,53 miljoni latu, palielinājies par 343 418 latiem jeb 7,6%. Ieņēmumus pamatā veido tirdzniecības vietu, telpu un ēku un zemes iznomāšana.

Centrāltirgus dibināts 1930.gada 2.novembrī, bet kā Rīgas pašvaldības akciju sabiedrība darbojas kopš 1995.gada.

«Rīgas Centrāltirgus» ir 100% Rīgas pašvaldībai piederošs uzņēmums. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 7 047 934 lati.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu