Grende sasauc preses konferenci, lai ar asarām acīs cildinātu savu veikumu (545)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Atskatoties uz kultūras ministres amatā pavadīto laiku, Žaneta Jaunzeme-Grende nosauca vairākus projektus, par ko jutusi īpašu gandarījumu: Gaismas pils un Dziesmu svētki. Tāpat viņa akcentēja diskusijas ar nozari un finansējuma palielinājumu nozarei. Šodien ministres sasauktajā preses konferencē atsevišķi nozares pārstāvji bija atnesuši ziedus, par ko ministre apraudājās.

Jaunzeme-Grende pateicās visiem, kas viņu atbalstījuši, un pauda izbrīnu, ka premjers redz tikai daļas kultūras darbinieku neapmierinātību, bet neredz lielo kopdarbu, kas veikts pēdējā pusotra gada laikā.

Atskatoties uz savu darbu Kultūras ministrijā, jāsecina, ka esmu bijusi priekšzīmīga kultūras ministre, preses brīfingā sacīja kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende. «Esmu pildījusi visus deklarācijā nospraustos uzdevumus,» sacīja ministre, piebilstot, ka viņa ir gandarīta par vairākiem darbiem, ko izdevies paveikt.

Latvijas Nacionālā kultūras centra direktore Dace Melbārde (no kreisās) preses brīfingā pasniedz ziedus kultūras ministrei Žanetai Jaunzemei-Grendei
Latvijas Nacionālā kultūras centra direktore Dace Melbārde (no kreisās) preses brīfingā pasniedz ziedus kultūras ministrei Žanetai Jaunzemei-Grendei Foto: LETA

Viņa pauda savu gandarījumu, ka šogad tiks pabeigta Latvijas Nacionālā bibliotēka un ir sākts darbs pie tās satura veidošanas. Tāpat ministre izteica pateicību Latvijas Nacionālajam kultūras centram un komandai par veiksmīgo Dziesmu svētku sarīkošanu, kā arī par to, ka, apvienojot 15 kultūras nozares, ir izdevies radīt Nacionālā attīstības plāna dokumentu «Radošā Latvija».

Izdarījusi to, ko nespēja citi

Vērtējot pēdējā laika notikumus ap operu un tās valdi, ministre izteicās, ka bijusi drosmīga, «pārcērtot mezglu», viņa lepojoties ar paveikto, jo ir pirmā ministre, kas to ir izdarījusi.

Jaunzeme-Grende uzskata, ka operā sāktās pārmaiņas ir neatgriezeniskas. Vakar tiekoties ar premjeru, ministre izstāstījusi savus argumentus un ir neizpratnē, kāpēc premjers tā rīkojies šodien, zinot tos.

Foto: LETA

Ministres preses konferencē piedalījās vairāki desmiti kultūras nozares pārstāvju, kuri bija atnesuši ministrei ziedus. Saņemot šos ziedus un pateicības, ministre apraudājās un sacīja, ka tik liels gandarījums sen nav saņemts.

Viņai pateikties bija ieradušies studenti, kas atzina viņu par ļoti atvērtu un pieejamu. Jaunzemei-Grendei esot bijis iespējams piezvanīt arī vakarā pēc «Panorāmas».

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) piektdien paziņoja, ka pieprasīs kultūras ministres Žanetas Jaunzemes-Grendes (VL-TB/LNNK) demisiju. Formālais gala lēmums tiks pieņemts pirmdien, 16. septembrī. Pirms tam par to tiks informēti koalīcijas partneri.

Jaunzeme-Grende gaidīs, vai premjers nepārdomās lēmumu

Kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende (Nacionālā apvienība), kuras demisiju piektdien pieprasīja premjers Valdis Dombrovskis, pati no amata neatkāpsies un gaidīs vai premjers šo lēmumu nepārdomās, tā ministre piektdien paziņoja žurnālistiem.

Minitre arī sacīja, ka par tālāko rīcību pēc viņas demisijas pieprasīšanas plānots lemt nākamnedēļ paredzētajā Nacionālās apvienības valdes sēdē.

Premjers Valdis Dombrovskis («Vienotība») piektdien uzdeva NA virzīt citu kultūras ministra amata kandidātu Jaunzemes - Grendes vietā pēc satricinājumiem nozarē ar jaunu operas valdes iecelšanu un ilggadējā operas direktora Andreja Žagara atlaišanu. Premjers prasa nomainīt ministru arī citu konfliktu dēļ, kas Jaunzemei - Grendei bijuši iepriekš. Dialogs ar nozari nevedas, secinājis valdības vadītājs.

Foto: LETA

Grendei amats jāatstāj pirmdien.

Premjers prasa NA citu ministra amata kandidātu

Dombrovskis aicina nacionālo apvienību izvirzīt jaunu kultūras ministra amata kandidātu, kā arī aicina nacionālo apvienību uz konstruktīvu darbu valdībā.

Ministru prezidents norādīja, ka kultūras nozarē bija izveidojies nopietns konflikts starp ministri un daļu nozares. Viņš aicinājis ministri rast konfliktam risinājumu, taču ministre saslimusi, tad pārstājusi slimot un vēlāk konfliktu nevis mazinājusi, bet gan saasinājusi.

Dombrovskis norādīja, ka šis nav pirmais ministres konflikts

«Diemžēl mēs redzam, ka šādi gadījumi atkārtojas un dialogs ar nozari nevedas,» teica premjers. Vienlaikus Dombrovskis norādīja, ka valdības darbs būtu jāstiprina, domājot ne tikai par Kultūras ministriju, bet kopumā. «Valdības darbā netiks pieļauta neprofesionalitāte vai neizdarība, vai populisms. Pret šāda veida izpausmēm ministru darbā es stingri vērsīšos,» brīdināja valdības vadītājs.

Foto: LETA

«Es pilnībā saprotu, ka jebkura ministra demisijas pieprasījums var būt potenciāls risks valdības stabilitātei, tāpēc savā kā Ministra prezidenta darbā esmu no šāda veida lēmumiem bez galējas nepieciešamības izvairījies, bet pašreiz samilzušais konflikts liek šo risinājumu pieņemt,» teica Dombrovskis, bilstot, ka patlaban neizskata citus, tostarp mazākuma valdības scenārijus, pirms nav saņēmis skaidru atbildi no nacionālās apvienības.

Premjers uzsvēra, ka šis konflikts nav nekādā veidā tieši saistīts ar nākamā gada valsts budžetu. «Vienošanās par Kultūras ministrijas budžeta apjomu ir panākta, to ir apstiprinājusi arī pati nacionālā apvienība.»


Premjers: tas ir mans personiskais viedoklis

Taujāts, vai šis ir premjera paša lēmums, vai tas balstīts «Vienotības» valdes mudinājumos, premjers sacīja: «Atbilstoši Satversmei tās ir Ministru prezidenta tiesības, tas ir mans personiskais viedoklis. Bet, protams, pirms gala lēmuma pieņemšanas es šodien konsultējos arī ar «Vienotības» valdi.»

Tāpat viņš norādīja, ka pēdējo konfliktu ar Latvijas Nacionālās operas direktoru Andreju Žagaru nevērtē «melnbalti», neesot «labais Žagars» un «sliktā Grende» vai otrādi.

Premjers negrasās atcelt ministres rīkojumu par Žagara atbrīvošanu

no Latvijas Nacionālās operas (LNO) direktora amata un uzskata, ka situācija būtu konstruktīvi jārisina.

«Es vēlreiz uzsveru, šeit nav nekāda ultimatīva uzstādījuma no manas vai no «Vienotības» puses. Ja ministres rīcībā ir informācija par Žagara kunga iespējamiem pārkāpumiem, tādā gadījumā, protams, ministrei ir jāvēršas tiesībsargājošās institūcijās un tiesībsargājošajām institūcijām ir jādara savs darbs,» teica Ministru prezidents. Kā problēmu šajā situācijā premjers norādīja, ka ministre lēmumu pieņēmusi, ne ar vienu nekonsultējoties, un tikai pēc tam sākusi savu lēmumu pamatot. «Ja ministrei ir aizdomas par Žagara kunga iespējamiem pārkāpumiem, būtu bijis tikai korekti identificēt šos iespējamos pārkāpumus.»

Premjers rosina par Jaunzemes-Grendes pienākumu izpildītāju noteikt tieslietu ministru Jāni Bordānu (VL-TB/LNNK).

Domā, vai NA virzīs jauno kultūras ministra kandidātu

Jauna kultūras ministra kandidatūra pēc premjera neuzticības izteikšanas nozares ministrei Žanetai Jaunzemei-Grendei (Nacionālā apvienība, NA) būs jāmeklē, tomēr neatbildēts ir jautājums, vai to darīs NA, norādīja NA Saeimas frakcijas vadītājs Einārs Cilinskis.

Viņš neatbildēja uz jautājumu, vai NA varētu izšķirties par iespēju pamest šo valdību. «Jautājums - vai tie būsim mēs, kas virzīs jauno kultūras ministri,» viņš sacīja, tomēr no sīkākiem komentāriem atteicās, atrunājoties, ka jāsagaida valdes lēmums.

NA valdes sēde notiks pirmdien.

NA biedru vidū esot dažādi viedokļi, kā rīkoties.

«Tie ir jautājumi, kuri ir jāizlemj valdes sēdē,» uzsver Cilinskis.

Premjers Valdis Dombrovskis («Vienotība») piektdien uzdeva NA virzīt citu kultūras ministra amata kandidātu Jaunzemes-Grendes vietā pēc satricinājumiem nozarē ar jaunu operas valdes iecelšanu un ilggadējā operas direktora Andreja Žagara atlaišanu. Premjers prasa nomainīt ministru arī citu konfliktu dēļ, kas Jaunzemei-Grendei bijuši iepriekš. Dialogs ar nozari nevedas, secinājis valdības vadītājs.

Grendei amats jāatstāj pirmdien.

Komentāri (545)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu