Rusanovs: Čalovska turēšanai ieslodzījumā nav pamata (13)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Smagos kibernoziegumos apsūdzētais un tiesāšanai ASV pieprasītais Latvijas pilsonis Deniss Čalovskis ir jāatbīvo no apcietinājuma nekavējoties, jo ir skaidrs, ka Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) lēmumu par viņa sūdzību nepieņems līdz šī gada beigām, ceturtdien intervijā Latvijas televīzijas raidījumam «Rīta Panorāma» sacīja viens no Čalovska advokātiem Egons Rusanovs.

ASV ir pieprasījusi Latvijai izdot Čalovski tiesāšanai ASV. Kaut arī to ļāvusi darīt kā Augstākā tiesa, tā arī valdība, lēmums par izdošanu ir apturēts, jo ECT skata Čalovska izdošanas lietu.

Rusanovs norādīja, ka Čalovskis bija jāatbrīvo jau septembra sākumā, jo, lai arī ECT Čalovska prasībai ir noteikusi prioritāti, ņemot vērā tiesu praksi, šo lietu ECT, visticamāk, fiziski nevarēs izskatīt lietu līdz 4 decembrim, kad beidzas likumā noteiktais gada termiņš, kurā personu var turēt pirmstiesas apcietinājumā.

Pēc advokāta domām, tiesībsargājošajām iestādēm nevajadzētu arī bažīties, ka atbrīvojot Čalovski no apcietinājuma, viņš varētu kaitēt izmeklēšanas gaitai. «Es nesaprotu, kas būs bezspēcīgs - ASV vai Latvija. ASV jau deviņus mēnešus varēja šo lietu izmeklēt un iegūt pierādījumus. Ja šie pierādījumi ir iegūti, procesu var nodot tālāk izmeklēšanai arī Latvijas tiesībsargājošajām institūcijām. Turklāt, raugoties no mūsu krimināllikuma normām, personas atrašanās ieslodzījumā deviņu mēnešus arestā ir pietiekama pierādījumu iegūšanai un nostiprināšanai,» viņš teica.

Rusanovs brīdināja, ka gadījumā, ja tiesībsargājošās iestādes Čalovski neatbrīvos no apcietinājuma, tas būs labs pamats, lai papildinātu prasību sūdzībai ECT.

Pašlaik Čalovskis atrodas apcietinājumā Rīgas Centrālcietumā.

ECT pieņēmusi izskatīšanai Čalovska lietu, piemērojot pagaidu noregulējumu un liekot apturēt Čalovska izdošanas procesu ASV. Latvijas valdība, kas pieņēma galalēmumu, izvērtējot tiesu atzinumus, nolēma Čalovski izdot, taču puiša advokāti vērsās ECT un izdošanu apstrīdēja.

Jau ziņots, ka ECT Ģenerālprokuratūru informēja, ka Čalovska lietai piešķīrusi prioritāti, tomēr neinformēja kādos termiņos tā izskatāma.

ASV Čalovski apsūdz par to, ka viņš ar datorvīrusu «Gozi» inficējis vairāk nekā vienu miljonu datoru pasaulē. Izmantojot radīto vīrusu, iegūta informācija, kas ļāvusi ielauzties banku kontos un nozagt naudu miljoniem latu vērtībā. Inficēto datoru vidū ir arī 190 ASV Nacionālās aviācijas un kosmosa pārvaldes (NASA) datoru.

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu