Saeimas deputāts un vēstniecība meklē Krievijas investorus Rēzeknei (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pleskavas apgabala interneta portālos jau vairākas nedēļas publicēts piedāvājums Krievijas puses uzņēmējiem. Tajā teikts, ka kādai firmai Rēzeknes speciālajā ekonomiskajā zonā nepieciešams investors no Krievijas. Piedāvājumu izteikusi nevis Rēzeknes vadība, bet Krievijas federācijas vēstniecība Latvijā.

Pleskavas apgabala uzņēmējiem tiek solīta zeme platībā līdz 24 hektāriem, iespēja piekļūt diviem dzelzceļa mezgliem un netālu esošajai preču pārkraušanas stacija RĒZEKNE 2. Un tas viss – tikai 50 kilometru attālumā no Krievijas.

Kā kontaktpersona norādīts Sergejs Potapkins. Sludinājumam svarīgumu piešķir piedāvājumā investoriem minētie visi viņa tituli – LR Saeimas deputāts un Ārlietu komisijas priekšsēdētāja biedrs, Latvijas-Krievijas starpparlamentu sadarbības grupas loceklis.

Īpaši plašāk par noslēpumaino uzņēmēju, kurš prasījis viņam palīdzību, Potapkins nevēlas runāt, tomēr uzskata, ka tieši tā pat būtu jārīkojas arī citiem deputātiem, kurus uzrunā uzņēmēji. Tautas kalps apgalvo, ka naudu vai citus labumus par savu pakalpojumu nesaņem.

SERGEJS POTAPKINS, Saeimas deputāts (SC): «Tas ir komercinformācija. Domāju, man nav tiesības to informāciju jums iedot. Tas ir privāts lūgums no uzņēmēja.» Tāda ir atbilde uz jautājumu - kas ir šis uzņēmējs, kas to aicina?

Jautājums: - Bet jūs esat Saeimas deputāts. Jums ir tiesības slēpt tādu informāciju?

Potapkins: - Nu, es domāju. Tā ir privāta vēstule no uzņēmēja deputātam.

Speciālā ekonomiskā zona Rēzeknē radīta 1997.gadā

Tās kopējā platība - 1150 hektāru. Šeit izvietojot ražotni vai uzņēmumu, var saņemt atlaides uzņēmuma un nekustamā īpašuma nodokļiem. Pāris teritorijā esošās ražotnes ir nozīmīgas Rēzeknes pilsētai - eksportē savu produkciju uz Krieviju un Ķīnu, šādi dodot būtisku atbalstu pilsētas budžetam. Tomēr par šo vēstniecības iesaistīšanos investoru meklēšanā pilsētas vadība dzird pirmo reizi.

ALEKSANDRS BARTAŠEVIČS, Rēzeknes mērs (SC): «Liels paldies par to, ka Krievijas vēstniecība, Krievijas uzņēmēji interesējas par mūsu pilsētu. Jo mums līdz Krievijas robežai ir 50 kilometri. Un – ja meklē partnerus, tad nu, protams, ka austrumos vislabāk, manuprāt.»

ANDREJS REŠETŅIKOVS, Rēzeknes pilsētas mēra vietnieks: «Ko dara Potapkina kungs, es vispār neko nezinu...»

Jautājums: - Un ko Krievijas vēstniecība?

REŠETŅIKOVS: «Nu ko... Vajag pajautāt Vešņakova kungam. Ko viņi tur. Kādas vēstules sūta vai vēl kaut ko. Viņš taču priekš mums nav kāda atbildīgā persona. Mums atskaites viņš nesūta.»

Arī Speciālās zonas Rēzeknē vadītāja ir izbrīnīta par politiķu aktīvo iesaistīšanos viena uzņēmuma biznesa kārtošanā. Viņasprāt, bez labiem sakariem vēstniecībā šādu rezultātu deputāts nebūtu panācis.

SANDRA EŽMALE, RSEZ DIREKTORE: «Es nemāku komentēt, jo vienkārši nezinu, ka kaut kas tāda veida aktivitātes notiek. Varbūt mēs nevaram tik vērienīgi un tik strauji un labi attīstīties kā pārējās SEZ un brīvostas un izmantot tos līdzekļus un tās iespējas, kas mums neko nemaksā, lai piesaistītu un attīstītu. Nešķirojot – labs vai slikts investors. Galvenais, lai ir darba vietas, lai attīstās.»

SC vadītājs par sava biedra aktivitātēm, šķiet, nav pārsteigts

Slavē par pievēršanos pilsētai, kur Saskaņa uzvarēja vēlēšanās un noturēja sev pilsētas mēra krēslu. Jānis Urbanovičs, SC priekšsēdētājs: «Tas, ka viņš palīdz vēstniecībai – tas diez vai ir pareizi... cik es zinu, viņš palīdz Latgalei.»

Potapkins politikā ienāca pirms diviem gadiem – bija Saskaņas centra jaunais iesaukums ārkārtas vēlēšanās. Līdz tam strādājis kompānijā LG, «Rīgas Centrāltirgū» par sagādes daļas vadītāju, bijis arī Rīgas Futbola federācijas valdes loceklis. Kā politiķis nāca ar plānu – pieķerties ārlietām.

Nonācis jau KNAB interešu lokā

Pēc dažiem mēnešiem politikā Potapkins nonāca zem KNAB lupas, jo pārvietojās ar šiku AUDI markas apvidus auto Q7. To viņam bezmaksas lietošanā bija nodevis draugs un biznesa partneris. Pēc vairāku mēnešu izmeklēšanas pārkāpumus deputāta rīcībā, pieņemot šādu pakalpojumu, KNABs neatklāja. Tagad ar šo glauno mašīnu Potapkins gan vairs nebraucot – tai radušās pamatīgas tehniskas problēmas, tāpēc atdevis auto atpakaļ draugam.

Potapkins aktīvi iesaistījies Krievijas, Baltkrievijas un Latvijas jauniešu nometnes rīkošanā visu triju valstu pierobežā. Nometni ar nosaukumu «Be-La-Rus» organizē par godu Sarkanās armijas kara veterāniem. Tās rīkošanā roku pieliek arī Krievijas prezidenta paspārnē strādājošais fonds «Russkij MIR».

Saeimas Ārlietu komisijas deputāti par kolēģa aktivitātēm brīnās.

Zināms, ka pirms politiskās karjeras Potapkins ar kompanjonu pats mēģinājis izveidot biznesu Latgalē, bet neveiksmīgi.

Ojārs Kalniņš, Saeimas deputāts, Ārlietu komisijas priekšsēdētājs (Vienotība): «Es zinu, ka Potapkina kungs ar biznesu nodarbojas. Viņam ir vairākas intereses. Ne tikai Latvijas kontakti ar Krieviju, bet arī Ķīnu un citām valstīm.

Man tas vienkārši jāpieņem zināšanai... ja tur nav nekas nelikumīgs viņa darbībā, tad es tur neredzu problēmu. Tas vairāk ir politisks jautājums – no kuras valsts mēs vairāk meklējam investorus un kādu lomu mēs kā deputāti ieņemam, lai to veicinātu.»

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu