TM respektēs ECT lēmumu; ar tā izpildi nodarbosies IeM (31)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Tieslietu ministrija (TM) respektēs Eiropas Cilvēktiesību tiesas (ECT) lēmumu piemērot pagaidu aizsardzību - aizliegumu izdot smagos kibernoziegumos apsūdzēto Latvijas pilsoni Denisu Čalovski ASV -, bet ar ECT lēmuma izpildi nodarbosies Iekšlietu ministrija (IeM).

Kā norādīja TM preses sekretāre Ksenija Vītola, Ministru kabineta rīkojums par Čalovska izdošanu vēl joprojām ir spēkā un TM likumā noteiktajā kārtībā par to informēs attiecīgās iestādes un Čalovski.

Jau ziņots, ka Čalovska advokāti vērsīsies Ģenerālprokuratūrā, lai tiktu pārskatīts Čalovskim piemērotais drošības līdzeklis, lūdzot viņu atbrīvot no apcietinājuma. Kā aģentūrai LETA norādīja Čalovska advokāts Saulvedis Vārpiņš, aizstāvjiem nav zināms, cik ilgi varētu notikt lietas izskatīšana Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT). Patlaban aizstāvjiem ir jāmeklē juridiskais pamatojums, lai lūgtu Čalovska atbrīvošanu, un pie tā «tiek maksimāli strādāts».

Ar minēto pieteikumu advokāti prokuratūrā varētu vērsties tuvākajās dienās.

Ģenerālprokuratūra norāda, ka, neskatoties uz ECT pieņemto lēmumu,

Čalovskim būs jāpaliek apcietinājumā,

sacīja prokuratūras pārstāve Una Rēķe. Viņa norāda, ka ir apturēts tikai izdošanas process, nevis atcelts lēmums par izdošanu. Ģenerālprokuratūra iepriekš informēja, ka izdodamai personai likums neparedz tiesības lūgt vispārējās jurisdikcijas tiesu pārskatīt apcietinājuma nepieciešamības turpināšanu.

Čalovskis apcietinājumā atrodas kopš pagājušā gada 4.novembra. Izdodamās personas apcietinājuma termiņš nedrīkst pārsniegt vienu gadu, norādīja prokuratūra.

Kā ziņots, ECT pieņēmusi izskatīšanai kibernoziegumos apsūdzētā Latvijas pilsoņa Denisa Čalovska advokātu iesniegumu un

ECT noteikusi pagaidu aizsardzību - aizliegumu izdot Čalovski ASV,

informēja Vārpiņš.

ECT vēstulē, kas sūtīta Vārpiņam, teikts, ka palātas prezidents nolēmis, ka Čalovski nedrīkst izdot ASV, pirms viņa lieta nav izskatīta Strasbūras tiesā. Turklāt Čalovska sūdzībai piešķirta prioritāra kārtība.

Čalovskis joprojām atrodas Rīgas Centrālcietumā, apstiprināja Ieslodzījuma vietu pārvaldē.

Ministru kabineta pārstāve starptautiskajās cilvēktiesību institūcijās Kristīne Līce informēja, ka ir saņēmusi vēstuli no ECT, kurā teikts, ka tiesa ir lēmusi piemērot pagaidu aizsardzības pasākumus, norādot, ka Čalovski nevar izdot ASV, kamēr ECT turpinās tiesvedība.

Līce skaidroja, ka ierasti lietām, kurām piemēro pagaidu pasākumus, ECT piešķir prioritāti. Valdības pārstāve gatavo vēstules Tieslietu ministrijai, Iekšlietu ministrijai un Ģenerālprokuratūrai, lai informētu par ECT lēmumu un nodrošinātu tā izpildi. «ECT ir norādījusi, ka šo pagaidu pasākumu neievērošana var veidot [Cilvēktiesību un pamatbrīvību aizsardzības] konvencijas 34.panta pārkāpumu,» teica Līce. Viņa bilda, ka

ECT nenorāda, vai Čalovskis būtu turams apcietinājumā,

vien raksta, ka viņu nedrīkst izdot ASV.

Arī advokāts Vārpiņš paskaidroja, ka gadījumā, ja Latvija nerespektēs šo lēmumu, tad tas būs Eiropas Cilvēktiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas pārkāpums, kas nozīmē, ka valsts pārkāps starptautiskās tiesību normas.

Kā ziņots, Latvijas valdība ir nolēmusi izdod Čalovski tiesāšanai ASV, tikmēr apsūdzētā advokāti ir vērsušies ECT, lai tā piemērotu pagaidu noregulējumu un apturētu Čalovska izdošanu.

Kā informēja Tieslietu ministrijas (TM) preses sekretāre Ksenija Vītola, ministrija ir saņēmusi Ministru kabineta rīkojumu par Čalovska izdošanu. TM ir saņēmusi arī Čalovska aizstāvju iesniegumus, kur lūgts apturēt viņa izdošanu ASV līdz ECT lēmumam, un tagad tas tiek izvērtēts.

Advokātu vēstule ir saņemta arī Iekšlietu ministrijā, taču tā pēc piekritības tiks pārsūtīta TM un Ģenerālprokuratūrai, noskaidroja IeM.

Vītola norādīja, ka galvenais ir ECT lēmums, proti, gadījumā, ja ECT pieņems lēmumu par pagaidu aizsardzības pasākumu, tad par šo lēmumu ECT informēs MK pārstāvi, kas par to attiecīgi informēs atbildīgās iestādes.

Komentāri (31)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu