Latvijas iestādes jautājumā par Čalovska izdošanu īpaši negaidīs ECT lēmumu (368)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Runājot par Dombrovska valdības diskutablo lēmumu izdot Latvijas pilsoni tiesāšanai ASV, tieslietu ministrs Jānis Bordāns (VL/TB-LNNK) šorīt veltīja pārmetumus politiķiem par «iejaukšanos tiesas darbā». Jāatzīmē, ka ministrs bija izvēlējies apšaubāmas kvalitātes retoriku. «Vai politiķi, kas aizstāv Čalovski, tāpat aizstāvēs kādu, kas apsūdzēts par vardarbīgiem noziegumiem pret Latvijas iedzīvotājiem?» izteicās ministrs.

Latvijas varas iestādes jautājumā par ASV kibernoziegumos apsūdzētā Denisa Čalovska izdošanu īpaši negaidīs Eiropas Cilvēktiesību tiesas (ECT) lēmumu, šorīt telekanālā LNT pastāstīja tieslietu ministrs Jānis Bordāns (VL-TB/LNNK).

Kā ziņots, Latvijas valdība ir nolēmusi izdod Čalovski tiesāšanai ASV, tikmēr apsūdzētā advokāti ir vērsušies ECT, lai tā piemērotu pagaidu noregulējumu un apturētu Čalovska izdošanu.

Ministrs uzsvēra, ka Latvijas tiesībsargājošās iestādes no ECT Čalovska lietā neko īpaši negaidīs, jo nav atrunāts, cik ilgā laikā tiesa varētu paziņot kādu lēmumu.Turklāt gadījumā, ja pagaidu noregulējums tiek atteikts, ECT iesaistītajai valstij par to varot pat nepaziņot.

Bordāns atkārtoti uzsvēra, ka lēmums par Čalovska izdošanu ASV nav politisks valdības lēmums, bet gan tiesu sistēmas lēmums.

Ministrs «piemirst», ka ASV nav saistoši ECT lēmumi

Ja ECT piemēros pagaidu noregulējumu brīdī, kad Čalovskis jau būs izdots ASV, Latvijas valdība vērtēs tiesas lēmumu un rīkosies atbilstoši nolēmumam, teica Bordāns.

Ministrs norādīja, ka situācija tiks vērtēta, kad būs zināms ECT nolēmums: «Tajā gadījumā tiesu institūcijas gan Latvijā, gan ASV tiks galā. Iespējams, ka tiesas process būtu jau sen beidzies uz šo brīdi, ja nebūtu to [izdošanu] vilcinājuši. Nesaskatu, ka šajā brīdī būtu īpaši apdraudēta situācija šai aizdomās turamai personai un sabiedrībai,» uzskata tieslietu ministrs.

Ministram šķiet, ka politiķi aizstāv Čalovska nevainību

Ministru «pārsteidzot dārgā kampaņa ar dārgajiem advokātiem Čalovska aizstāvībai». Lūgts precizēt, ko nozīmē «dārga kampaņa», Bordāns teica: «Tajā bijuši iesaistīti mediji un dārgi advokātu biroji.» Jau ziņojām, ka

D.Čalovska advokāti strādā bez atlīdzības.

Bet īpaši viņš pārmeta politiķiem, kuri ar piebalsošanu kampaņai iejaucoties tiesas darbā. Bordāns retoriski jautāja, vai politiķi, kas aizstāv Čalovski, tāpat aizstāvēs kādu, kas apsūdzēts par vardarbīgiem noziegumiem pret Latvijas iedzīvotājiem. Bordāns uzsvēra, ka par kibernoziegumu upuriem var kļūt ikviens, tostarp Latvijas iedzīvotāji.

Komentāri (368)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu