Vai vasaras laikā bērnam jādod D vitamīns?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Flickr/limaoscarjuliet

"Vai arī vasarā bērnam jādod D vitamīns, zivju eļļa, un cik liela ir nepieciešamā deva?" Māmiņu kluba Sarunās prasījusi kāda māmiņa.

To skaidro Māmiņu kluba eksperte, "Wellslim" centra un Diagnostikas centra uztura speciāliste Guna Rijkure.

"D vitamīna deva, kas jāuzņem bērniņam, ir ļoti, ļoti maza – 10 mikrogrami dienā. To pārdozēt nedrīkst, jo, tā kā D vitamīns ir taukos šķīstošs, ar ūdeni to no organisma nevar izvadīt," skaidro Guna Rijkure.

Uztura speciāliste piekodina, ka tad, ja bērnam tiek doti D vitamīna pilieni, nekādā gadījumā tos nedrīkst lietot kopā ar zivju eļļu! Tā D vitamīnu noteikti iznāks pārdozēt.

"D vitamīns bērniņam ir nepieciešams, jo tas nodrošina skeleta attīstību un normālu zobu augšanu, tomēr,

lietojot D vitamīna pilienus, stingri jāievēro, lai tie netiktu pārdozēti,"

uzsver uztura speciāliste.

Protams, caur ādu, ar saules stariem D vitamīna formu iespējams uzņemt vislabāk, bet, tā kā līdz viena gada vecumam bērnu nav vēlams atstāt atklātā saulē, eksperte uzskata, ka D vitamīns pilienu veidā būtu jālieto jebkuram mazulītim.

Tomēr noteikti būtu jāraugās, lai papildus tam

bērniņš vismaz 30 minūtes dienā pavadītu svaigā gaisā, kaut vai tā būtu ēna.

Savukārt tas, no cik gadu vecuma D vitamīnu sākt lietot, būtu jājautā ģimenes ārstam vai pediatram, kurš konkrēto bērniņu ārstē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu