Eksperti atbalsta ieceri atklāt ofšoru īpašniekus

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Iecere veikt grozījumus Komerclikumā, kas prasīs atklāt uzņēmumu patiesā labuma guvējus jeb ofšoru īpašniekus, ir atbalstāma, tomēr jautājumam jāpieiet ar lielu rūpību, šodien Latvijas Bankas rīkotajā ekspertu diskusijā atzina tās dalībnieki.

"NCH Capital Inc" vecākais viceprezidents ekonomists Kārlis Cerbulis sacīja, ka viņš šo ieceri ļoti atbalsta, tomēr ir svarīgi jauno regulējumu izveidot gudri, kas ir grūts uzdevums.

Latvija varētu kļūt par piemēru citām valstīm ofšoru problēmu risināšanā

Viņš atzina, ka ofšoru īpašnieku jautājums nevienā valstī vēl nav līdz galam atrisināts un Latvija varētu rādīt piemēru arī citām valstīm, tāpēc ļoti svarīgi, lai likumā tiktu ieliktas "pareizās lietas". Cerbulis gan atzina, ka pateikt, kādas ir "pareizās lietas" viņš nevarēs, tomēr uzsvēra, ka jādara viss iespējamais un katrs priekšlikums septiņreiz jānomēra, lai grozījumi Komerclikumā "nav totāls brāķis".

Ideju par ofšoru īpašnieku atklāšanu atbalstīja arī SIA "Hanzas elektronika" valdes priekšsēdētājs Ilmārs Osmanis, sakot, ka "jo lielāks caurspīdīgums, jo visiem beigu beigās būs labāk".

Arī kreditētāji vēlas zināt, kam uzņēmums pieder

Savukārt "Nordea bankas" Polijas un Baltijas valstu korporatīvā departamenta viceprezidents Ēriks Plato uzsvēra, ka arī no kreditētāju pozīcijām uzņēmumu īpašnieku sastāvs ir ļoti svarīgs. "Jo uzņēmums ir pārskatāmāks un ticamāks, jo drošāk jūtas aizdevējs. Kā var aizdot naudu, ja nezini, kam pieder uzņēmums? Atklātība aizņēmējam nāk tikai par labu," sprieda Plato.

Tomēr Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras direktora vietnieks Māris Ēlerts informēja, ka līdz šim Latvijā nav bijis nopietnu ārvalstu investoru, kas nākuši kā ofšori. Izņēmums esot tie gadījumi, kad investētā nauda jau atgriežas Latvijā caur ofšoru kompānijām.

Kā ziņots, Saeima pagājušajā nedēļā nodeva izskatīšanai komisijām grozījumus Komerclikumā, kas prasīs atklāt uzņēmumu patiesā labuma guvējus jeb ofšoru īpašniekus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu