Latvenergo: augsto elektrības cenu Igaunijā nosaka paši ražotāji (6)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

«Latvenergo» nav izdevīgs augsts elektroenerģijas cenu līmenis, jo elektrība jāiepērk, teica «Latvenergo» preses sekretāre Ivita Bidere. Komentējot Igaunijas medijos izskanējušo informāciju par cenu lēcienu «Nord Pool Spot biržā», AS «Latvenergo» noraida jebkādus pārmetumus cenu ietekmēšanā. «Latvenergo» nekādā gadījumā augsts cenu līmenis nav izdevīgs, jo tas sadārdzinātu izmaksas.

Vasaras laikā, kad Daugavā ir zema pietece, Latvijā ir elektroenerģijas deficīts, savukārt «Latvenergo» ir elektroenerģijas pircējs, līdz ar to nevar sniegt enerģijas pārdošanas piedāvājumu biržā un ietekmēt cenas līmeni biržā.

Augsto cenas līmeni Igaunijā šajos apstākļos nosaka vienīgi Igaunijas elektroenerģijas ražotāji.

Kā ziņots, otrdien elektrības cenas «Nord Pool Spot» biržā visās trīs Baltijas valstīs pieauga līdz 200 eiro (140,6 latiem) par megavatstundu (MWh), kas saistīts ar vairākiem faktoriem, bet galvenokārt ar Lietuvas un Latvijas elektroražotājiem, kas izraisījuši deficītu tirgū, vēsta Igaunijas mediji.

2013.gada sākumā elektrības cenas bija vidēji 30 līdz 40 eiro (21 līdz 28 lati) par MWh, otrdien no plkst.8 līdz 14 vidējā cena Baltijas valstīs bija 103,95 eiro (73 lati) par MWh, taču pēcpusdienā cena pacēlās nedaudz virs 200 eiro par MWh.

Tajā pašā laikā elektrības cenas Somijā un Norvēģijā otrdien elektrības biržā bija attiecīgi 50 un 30 eiro (35 un 21 lats) par MWh.

Trešdienas rītā elektrības cena Baltijas valstīs samazinājās līdz 64,62 eiro (45,4 latiem) par MWh.

Igaunijas energokompānijas «Eesti Energia» pārstāvis Elīss Veniks norādīja, ka cenu pieaugumu galvenokārt izraisīja lielais pieprasījums Latvijā un Lietuvā.

Cenu arī ietekmē Narvas spēkstacijā veiktie remontdarbi, kā dēļ samazinājies Igaunijā saražotās elektroenerģijas daudzums.

Igaunijas Ekonomikas ministrijas padomnieks Rasmuss Rūda skaidroja, ka augstās elektrības cenas izraisa Baltijas valstu elektroenerģijas ražotāju atšķirīgā uzvedība, jo Igaunija savu saražoto elektroenerģiju tirgū piedāvā «Nord Pool Spot» biržā, savukārt Latvijas un Lietuvas lielie ražotāji tā nerīkojas.

    Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
    Svarīgākais
    Uz augšu