Pensiju likumu skatīs steidzamības kārtā; sēdi sasauks 9.jūlijā (9)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pensiju likuma grozījumus, lai septembrī varētu īstenot pensiju indeksāciju, Saeima skatīs steidzamības kārtībā; galīgajam lasījumam tiek plānots sasaukt ārkārtas sēdi 9. jūlijā, par to trešdien vienojās Saeimas Sociālo un darba lietu komisija.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš būs 1.jūlijs līdz pulksten 12. Tad tie steidzīgi tikšot nogādāti Labklājības un Finanšu ministrijām, kurām būs jāsniedz savs atzinums. Galīgajā lasījumā pensiju likuma grozījumus plānots skatīt 9.jūlijā.

Šādu scenāriju ceturtdien vēl jāapstiprina Saeimai. «Jāpaspēj,» uzsvēra komisijas vadītāja Aija Barča (Zaļo un zemnieku savienība).

Izmaiņas jāskata steidzamības kārtībā, lai Valsts Sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) varētu tehniski sagatavoties indeksācijas aprēķināšanai un izmaksai. Komisijas sēde trešdien ir ļoti kupli apmeklēta, ne visiem komisijas telpās pietiek sēdvietu, novēroja aģentūra BNS.

VSAA direktore Inese Šmitiņa deputātiem skaidroja, ka aģentūrai jūlija sākumā būtu jāzina mehānisms un jāveic attiecīga programmēšana. Savukārt, lai izmaksātu indeksētās pensijas, vēlākais datums, kad jāzina summa, ir 20.augusts.

«Saskaņas centra» pārstāvis Andrejs Klementjevs veltīja kritiku Labklājības ministrijai par to, ka tagad nākas steigties ar lēmuma pieņemšanu. «Parlaments tagad ir uz ceļiem, lai nesabojātu visu procesu,» viņš kritizēja. Tagad atliekot tikai atbalstīt gan pirmo, gan otro lasījumu, kādu virza LM.

LM parlamentārais sekretārs Arvils Ašeradens tam nepiekrita, norādot, ka būs desmit dienu, lai frakcijas varētu iesniegt priekšlikumus. «Kategoriski iebilstu. (..) Likums galīgi netiek dzīts, kategoriski norobežojos no tā, « sacīja Ašeradens.

Viņš norādīja, ka jau iepriekš frakcijas ir pieteikušas vairākus indeksācijas modeļus un par šo jautājumu diskutējušas. Tāpat vienošanās ir panākta Senioru konsultatīvajā padomē.

Jau ziņots, ka LM virza priekšlikumu septembrī indeksēt pensijas līdz 200 latiem ar indeksu 1,04. Tas nozīmē, ka septembrī pensijas palielināsies vidēji par 4,60 latiem.

Ministre Ilze Viņķele to nosauca par kompromisa risinājumu, lai gan Latvijas Pensionāru federācija ar to nebija mierā. Viņu prasība ir indeksēt pensijas līdz 250 latiem. Šāda prasība iesniegta Saeimai.

Arī deputāti ir izteikušies, ka iesniegs priekšlikumus par to, kā labāk veikt indeksāciju, tāpēc tiek kritizēts salīdzinoši īsais laika termiņš, kādā jāpieņem lēmumi.

LM indeksācijas variants šogad prasīs aptuveni 10 miljonus latu, bet nākamgad – 30,5 miljonus latu. Pensiju indeksācija tika iesaldēta 2009.gadā ekonomiskās krīzes laikā.

LPF nesen īstenoja parakstu vākšanas akciju, lai indeksācija tiktu atsākta jau šogad, kā arī prasīja to veikt par visu krīzes laiku. Par ātrāku indeksāciju parakstījās 102 tūkstoši iedzīvotāju. Paraksti tika nodoti Saeimai.

Jau ziņots, ka Saeima sesiju slēgs jūnija beigās, taču starplaikā līdz rudenim var sanākt uz ārkārtas sēdēm.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu