Pēc Latvijas pievienošanās biržai elektrības cenas Baltijā satuvinās (8)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Kopš 3. jūnija, kad Latvija pievienojās elektroenerģijas biržai, elektroenerģijas cenas Baltijas valstīs ir satuvinājušās, informē AS «Latvenergo» Tirdzniecības attīstības daļas vadītājs Gatis Junghāns.

Pirmajā nedēļā pēc vienotas Baltijas biržas izveides lielāko laika daļu - 90% no visām stundām - elektroenerģijas cenas visās Baltijas valstīs bija līdzīgas.

10% no visām stundām elektroenerģijas cenas atšķīrās Igaunijā un Latvijā, un to noteica pārvades līniju jaudas ierobežojums starp abām valstīm un liela elektroenerģijas tranzīta plūsma no Baltijas ziemeļiem uz dienvidu daļu.

Savukārt elektroenerģijas cenas Latvijā un Lietuvā kopš vienotas Baltijas biržas ieviešanas katru stundu ir vienādas, jo pārvades līniju jauda starp abām valstīm ir pietiekami liela, lai nodrošinātu nepieciešamo elektroenerģijas tranzītu.

Pirms vienotas Baltijas biržas ieviešanas elektroenerģijas cenas Latvijā un Lietuvā faktiski nekad nav bijušas vienādas, jo savstarpēji nesavienotajos Baltijas valstu tirgos bija ierobežots apgrozījums un tirgus cenas tika noteiktas atsevišķi.

Savukārt kopš 3.jūnija vienota Baltijas birža nodrošina, ka elektroenerģijas tirdzniecības darījumi no visām Baltijas valstīm piedalās vienotās izsolēs un pārvades līniju jaudas izmantošanu centralizēti nosaka elektroenerģijas birža «Nord Pool Spot». Tādā veidā tiek panākta efektīvāka starpvalstu pārvades līniju izmantošana, kas savukārt nodrošina cenu satuvināšanos Baltijas valstīs. Biržas cenu veidošanās Baltijā kļuvusi saprotamāka un caurskatāmāka, skaidro Junghāns.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu