Apšaudē ievainots Jemenas prezidents un premjers

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Apšaudē, kurai piektdien tika pakļauta pils kompleksa mošeja, ievainots Jemenas prezidents, kā arī premjerministrs un parlamenta spīkers, aģentūrai AFP pavēstīja drošības spēku pārstāvis.

Apšaudē, kurai piektdien tika pakļauta pils kompleksa mošeja, ievainots Jemenas prezidents, kā arī premjerministrs un parlamenta spīkers, aģentūrai AFP pavēstīja drošības spēku pārstāvis.

Diviem šāviņiem trāpot mošejai, nogalināti četri Republikas gvardes virsnieki, taču prezidents guvis tikai vieglus ievainojumus.

Kā ziņots, valdošās partijas - Vispārējā tautas kongresa - pārstāvis Tareks al Šami iepriekš pavēstīja, ka uzbrukumā ievainots arī "premjerministrs, parlamenta vadītājs un vairākas citas amatpersonas, kas piedalījās piektdienas lūgšanās prezidenta pils mošejā".

Viņš piebilda, ka ahmaru cilts pārkāpusi visas robežas, tādējādi uzbrukumā vainojot opozīcijai atbalstu izteikušā cilts vadoņa šeiha Sadika al Ahmara spēkus, kas kopš otrdienas iesaistījušies kaujās ar prezidentam Ali Abdullam Saleham lojālajām armijas vienībām.

Pagaidām nav zināms, cik smagi apšaudē cietis premjerministrs Ali Mohameds Mudžavars.

Tikmēr kāds prezidentam tuvu stāvošs avots AFP pavēstīja, ka ģenerālis Rašads al Alimi, premjera vietnieks aizsardzības un drošības jautājumos, atrodas "kritiskā" stāvoklī un nogādāts slimnīcā.

Uzbrukums prezidenta pils kompleksam noticis, kaujām, kas pārņēmušas Sanas ziemeļu daļu un kurās nogalināti jau desmitiem cilvēku, pārsviežoties uz pilsētas dienvidiem.

Iepriekš Jemenas armija, kas sākusi izmantot arī smagos ieročus, ar artilēriju apšaudīja šeiha Hamida al Ahmara māju. Hamids ir lielākās opozīcijas partijas līderis un Sadika brālis.

Trīs šāviņi eksplodējuši arī blakus universitātes pilsētiņai, kas atrodas pilsētas centrā un kur kopš janvāra norisinās sēdošā protesta akcija, opozīcijai pieprasot Saleha atkāpšanos.

Kā ziņots, jau ceturto dienu pēc kārtas turpinoties cīņām starp opozīciju atbalstošajiem cilšu locekļiem un režīmam lojālajiem karavīriem, tūkstošiem cilvēku piektdien steidz pamest Jemenas galvaspilsētu.

Sīvajās sadursmēs naktī uz piektdienu nodedzināts nacionālās lidsabiedrības "Yemenia" galvenais birojs un izpostītas arī režīma oponentus atbalstošā cilšu līdera šeiha Sadika al Ahmara kontrolētā televīzijas kanāla "Suhail TV" telpas.

Pēc īsa pārtraukuma ap rītausmu Sanas ziemeļos esošo Al Hasabas rajonu, kur atrodas al Ahmara bāze, no jauna satricināja artilērijas un smago ložmetēju apšaudes.

Cenšas pasargāt protestētājus

Opozīcijas pusē pārgājušā ģenerāļa Ali Mohsena al Ahmara karavīri Pārmaiņu laukumā aizsargā vēl tos dažus desmitus cilvēku, kas joprojām turpina protestus.

Sadursmju laikā apšaudītas arī tās armijas vienības, kas pārgājušas opozīcijas pusē.

Mediķiem grūti tikt pie ievainotajiem

Ziņas par bojāgājušiem vēl nav saņemtas, jo mediķiem nav piekļuves sadursmju vietām.

Kopš otrdienas, kad tika pārkāpts pamiers, galvaspilsētā apstiprināta jau vairāk nekā 60 cilvēku nāve.

Jau četrus mēnešus Jemenā turpinās protesti pret Salehu, kurš šajā valstī valda kopš 1978.gada.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu