Analītiķi: Eiro ieviešana Latvijā uzkurinās investoru interesi (2)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Eiropas Komisijas (EK) un Eiropas Centrālās bankas (ECB) apstiprinājums Latvijas uzņemšanai eirozonā pamodinās ārvalstu investoru interesi par Latviju, prognozē analītiķi.

Biznesa žurnāla «Bloomberg Businessweek» aptaujātie analītiķi norāda, ka apstiprinājums eiro ieviešanai pamodinās investorus, kuru interese par [Latvijas] aktīviem pagaidām nav sasniegusi kaimiņvalsts Igaunijas līmeni pirms valūtas maiņas 2011.gadā.

Briseles apstiprinājums ir galīgais apliecinājums Latvijas veiksmīgajai atlabšanai no ekonomiskās krīzes un mazinās banku krīzes atkārtošanos, norāda banku «SEB AB» un «Commerzbank AG» analītiķi.

Latvijas premjerministrs Valdis Dombrovskis (V) biznesa žurnālam skaidrojis, ka

pievienošanās eirozonai padarīs lētāku aizņemšanos starptautiskos tirgos.

Kā liecina «Bloomberg» apkopotie dati, Latvijas eiroobligāciju, kas jāatmaksā 2018.gadā, un līdzvērtīgu Vācijas obligāciju procentlikmju atšķirība šogad nav daudz mainījusies.

Savukārt Latvijas parāda apdrošināšana pret maksātnespēju uz pieciem gadiem šā gada laikā ir samazinājusies par nepilniem desmit bāzes punktiem, turpretī Igaunijas parādzīmju apdrošināšana 2010.gadā sešu mēnešu laikā pirms apstiprinājuma saņemšanas par eiro ieviešanu samazinājās uz pusi.

Latvija var cerēt uz labākiem kredītreitingiem

Savukārt starptautiskās reitingu aģentūras izteikušās, ka apstiprinājums eiro ieviešanai liks tām pārskatīt pašlaik Latvijai noteiktos kredītreitingus.

Par gatavību pārskatīt Latvijai piešķirto kredītreitingu «BBB» paziņojusi starptautiskā reitingu aģentūra «Fitch».

«Latvija pārliecinoši izpildījusi Māstrihtas kritērijus. Mūsu nostāja ir nemainīga, ka eiro ieviešana būs labvēlīga Latvijas ekonomikai un, visdrīzāk, liks palielināt reitingus,» teikts «Fitch» izdotajā paziņojumā.

Komentārā biznesa žurnālam «Bloomberg Businessweek» starptautiskā reitingu aģentūra «Moody’s Investors Service» norādīja, ka eiro ieviešana «mazinās Latvijas riskus, īpaši valūtas kursa riskus, un veicina reitinga pozitīvas nākotnes prognozes».

«Moody's» martā palielināja Latvijas reitingu līdz «Baa2».

Savukārt ASV finanšu medija «Marketplace» aptaujātie eksperti norāda, ka

eirozonas krīze tāpat ietekmē arī apkārtējās valstis, tāpēc ir prātīgi izmantot eiro ieviešanas piedāvātās priekšrocības.

«Ļoti viegli paziņot, ka eirozonā ir krīze un ka tāpēc pievienošanās šim klubam ir pārsteidzoša. Taču ir arī daudz iemeslu, kāpēc pievienoties eirozonas klubam,» norāda «Brookings Institution» globālais ekonomists Karlo Bastasins.

Eirozonas krīze apkārtējās valstis ietekmē jebkurā gadījumā, neatkarīgi no tā, vai tās ietilpst šajā klubā vai nē. Tādēļ prātīgāk ir izmantot priekšrocības, ko dod līdzdalība eirozonā: vairāk tirdzniecības partneru, kopīga valūta, kas atvieglo cilvēku un produktu pārrobežu pārvietošanos, kā arī «monetāra uzticamība, kas mazai valstij ir ļoti pievilcīgs faktors», skaidroja Bastasins.

Savukārt Masačūsetsas tehnoloģiju institūta ekonomists Saimons Džonsons norādīja, ka lielākais pievienošanās eirozonai risks ir nevis pašas vienotās valūtas zonas nestabilitāte, bet gan kā Latvija uzvedīsies, kad kļūs par tās dalībvalsti.

«Ja kredīts kļūs lēts un viņi [Latvija] metīsies kaut kādā trakā aizņemšanās mānijā, tad tas ir ārkārtīgi bīstami,»

sacīja ekonomists.

Tieši tā pēc eiro ieviešanas rīkojās Īrija un Spānija, kas pašlaik ir Eiropas finanšu krīzes centrā, norādīja Džonsons.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu