KP: Piemaksa pirkumiem "Plus punkts" kioskos ir likumīga

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Pagājušajā nedēļā ieviestā SIA "Plus punkts" apkalpošanas maksa piecu santīmu apmērā preses izdevumiem un citām precēm nav uzskatāma par Konkurences likuma pārkāpumu, biznesa portālam "Nozare.lv" pastāstīja Konkurences padomes vecākā referente sabiedrisko attiecību jautājumos Inita Kabanova.

Pēc viņas teiktā, cena, to veidojošie elementi un tirgus dalībnieka rīcības brīvība to noteikšanā ir viens no konkurences pamatelementiem. Līdz ar to piemaksa, ja vien par to nav vienojušies konkurenti, ir likumīga.

"Ņemot vērā konkrētā tirgus struktūru - tirgū darbojas gan konkurējoši kiosku tīkli, gan lielveikali un citas mazumtirdzniecības vietas -, un attiecīgi to, ka patērētājiem ir plašas iespējas "Plus Punkts" tirgotās preces iegādāties pie citiem tirgotājiem, visticamāk, nevarētu tikt konstatēts SIA "Plus Punkts" dominējošais stāvoklis tirgū jeb spēja pilnībā vai daļēji rīkoties neatkarīgi no patērētājiem, klientiem, piegādātājiem vai konkurentiem," skaidro Kabanova.

Attiecīgi, uzņēmumam nepiemītot tirgus varai konkrētajā tirgū, tā darbības nevarot tikt vērtētas dominējošā stāvokļa ļaunprātīgas izmantošanas kontekstā.

"Vienlaikus jānorāda, ka arī dominējošā stāvoklī esošiem uzņēmumiem nav liegts, to ekonomiski pamatojot, paaugstināt cenas," piebilda Kabanova.

Jau ziņots, ka mazumtirgotāja SIA "Plus punkts" tirdzniecības vietās ieviesta apkalpošanas maksa piecu santīmu apmērā preses izdevumiem un citām precēm, kuru cenu tirgotājs nevarot ietekmēt.

Pērkot jebkuru preses izdevumu, "Latvijas Loto" biļetes, mobilo sakaru operatora "Bite Latvija" produktus, pircējam būs jāpiemaksā pieci santīmi.

Latvijas Preses izdevēju asociācijas vadītājs Ivars Zariņš iepriekš šādu rīcību vērtēja negatīvi norādot, ka neizdevīguma dēļ mazumtirdzniecības tīkli nedrīkst uzlikt savu uzcenojumu.

Jautājumus paredzēts skatīt Preses izdevēju asociācijas 25.maija sēdē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu