Spēcīgs vējš aptur Eiropas Kosmosa aģentūras raķetes «Vega» startu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Sliktu laika apstākļu dēļ atlikts Eiropas Komosa aģentūras (ESA) jaunākās nesējraķetes «Vega» starts.

Franču Gviānā, kur atrodas Eiropas kosmodroms, plosās spēcīgs vējš, kas var apdraudēt raķetes palaišanu. Nākamais raķetes starta laiks tiks noteikts, kad laika apstākļi uzlabosies, teikts ESA paziņojumā.

Nesējraķetei «Vega» Zemes orbītā jānogādā trīs satelīti - Eiropas Zemes tālizpētes satelīts «Proba-V», Vjetnamas pirmo Zemes tālizpētes satelīts «VNREDSat-1a» un Igaunijas pirmais satelīts «ESTCube-1».

Kā aģentūru LETA informēja Tartu Universitātes preses pārstāve Virge Tamme, «ESTCube-1» izstrādājuši studenti sadarbībā ar pētniecības partneriem no Igaunijas, Somijas un Vācijas.

Projekta vadītājs Marts Norma norāda, ka kubsats (CubeSat) ir veiksmīgi izturējis pēdējos testus Franču Gviānā un gaida palaišanu ar «Vega» nesējraķeti.

Viņš arī atzīst, ka «bez Tartu Universitātē studējošajiem latviešiem projekts nebūtu tik sekmīgs».

Kā norāda Tamme, Igaunijas studentu satelītu programmu 2008.gadā izveidojuši Tartu Universitātes studenti un pasniedzēji, lai popularizētu eksaktās un inženierzinātnes, sniegtu praktisku pieredzi satelītu izstrādē un mudinātu studentus dibināt ar inženierzinātnēm saistītus uzņēmumus. Satelīta galvenais uzdevums ir veikt pirmo elektriskās saules buras komponenšu testu.

Tartu Universitātes doktorants Andris Slavinskis uzskata, ka Igaunijas studentu satelītu programma ir izcils piemērs, kā apvienot izglītību un pasaules līmeņa kosmosa zinātni. «Es esmu patiesi priecīgs, ka šis projekts tiek veikts ciešā sadarbībā starp Igauniju un Latviju, akcentē Slavinskis.

Igaunijas studentu satelītu programmā iesaistījušies vairāk nekā simts studentu no Tartu Universitātes, Tallinas Tehniskās universitātes, Igaunijas Aviācijas akadēmijas un Igaunijas Dabaszinātņu universitātes. Projektu vada pētnieki no Tartu Observatorijas un pasniedzēji no Tartu Universitātes.

Satelīta izstrādē piedalās arī Tartu Universitātes studenti no Latvijas, Lietuvas, Vācijas un Ukrainas, kā arī praktikanti no Ventspils Augstskolas un Latvijas Universitātes. Projekta starptautiskie partneri ir Somijas Meteoroloģijas institūts, Helsinku Universitāte, Juvaskules Universitāte, Austrumsomijas Universitāte un Vācijas Kosmosa aģentūra. Projektu atbalsta EKA, un tas ir veltīts Igaunijas Republikas 95.gadadienai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu