Zemnieki Dombrovskim un Dūklavam pateicas ar lauku labumiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pēdējos gados ierasts, ka pie Ministru kabineta (MK) un Saeimas ēkām iedzīvotāji pulcējas, vienīgi lai izteiktu savu neapmierinātību ar valdības darbu un pieprasītu tās atkāpšanos. Šodien notikusī pateicības akcija pie MK ēkas bija negaidīts izņēmums, jo aptuveni 100 piensaimniecības nozarē strādājošu zemnieku premjeru Valdi Dombrovski un zemkopības ministru Jāni Dūklavu sagaidīja ar atbalsta plakātiem, aplausiem un sauca "paldies".

(Ziņa papildināta ar jaunāko informāciju.)

Valsts vadītāju saspringtajā dienas kārtībā tiek izbrīvēts laiks uzklausīt pateicības vārdus, taču tas ne vienmēr atrodas, lai saņemtu kritiku un ieteikumus

"Zemnieku saeimas" priekšsēdētājs Juris Lazdiņš šādu rīcību sarunā ar TVNET skaidro ar valdības atsaucību. 2009.gada protestu laikā lauksaimnieki izvirzīja dažādas prasības, kuras valdība līdz šim ir izpildījusi pilnībā. Visilgāk nācies gaidīt uz piena rūpnīcas Jelgavā projekta apstiprināšanu. Šāds lauksaimniekiem piederošs uzņēmums bijis galvenais mērķis, un viņš pauž gandarījumu, ka par tā nozīmīgumu pārliecināta valdība, piebilstot:

"Mēs, lauksaimnieki, mākam nopērt valdību un arī pateikt paldies."

Pateicīgie zemnieki uz Ministru kabinetu bija sarūpējuši dažādus lauku labumus. Atnākušie un garāmgājēji tika cienāti ar "Paldies pienu" un aicināti nobaudīt dažādu šķirņu sierus. Jāatzīmē, ka atšķirībā no protesta akcijām šoreiz premjers laiku, lai tiktos ar atnākušajiem, tomēr atrada. Piensaimnieku noskaņojums bija pozitīvs, jo Dombrovska un zemkopības ministra Jāņa Dūklava iznākšanu no Ministru kabineta pavadīja lauksaimnieku aplausi, kā arī pateicības izsaucieni.

Zemkopības ministrs priecājas par pirmo pateicības akciju

Zemkopības ministrs šādu akciju nodēvēja par "labdabīgo zemnieku buntu" un neatminas citu tādu gadījumu, kad iedzīvotāji pie valdības ēkas būtu ieradušies pateicības vārdā, savukārt premjers lauksaimniekiem izteica gandarījumu par konstruktīvo sadarbību. "Piensaimnieku izvēlētais virziens par kooperāciju un piena pārstrādes cikla nodrošināšanu kooperatīva ietvaros, manuprāt, ir pareizais un nodrošinās to, ka daudz lielāka lauksaimniecības produktu pievienotā vērtība tiek radīta tieši šeit Latvijā," viņš sacīja savā uzrunā sanākušajiem zemniekiem.

Gan Dombrovskis, gan Lazdiņš par nākotnes mērķiem ir vienisprātis - visbūtiskākais ir izstrādāt nākamo lauksaimniecības politiku un finanšu perspektīvu, kā arī panākt taisnīgāku tiešmaksājumu sistēmu starp veco un jauno Eiropas Savienības valstu zemniekiem. "Zemnieku saeimas" priekšsēdētājs premjeram pasniedza lielu siera rituli, bet Dombrovskis organizācijas biedrus aicināja Ministru kabineta ēkā. Nobeigumā Dombrovskim un Dūklavam tika pasniegtas Latvijas kartes, uz kurām atzīmētas tās zemnieku saimniecības, kas iesaistījušās piena pārstrādes uzņēmuma celtniecībā.

Piensaimnieki: triju gadu laikā ir paveikts daudz

Kā ziņots, Lauku atbalsta dienests šodien apstiprinājis iepriekš sīkākai izpētei atlikto SIA "Latvijas piens" iesniegto 10,4 miljonus latu vērtās jaunās piena rūpnīcas Jelgavā projektu, līdz ar to rūpnīcas būvniecība varētu sākties jau šovasar.

"Pirms trim gadiem Latvijas zemnieki bija tuvu izmisumam, iepirkuma cenas kritās, sarunas ar valdību nevedās, situācija laukos draudēja kļūt dramatiska, un lauksaimnieki sacēlās un izvirzīja skaidras prasības valdībai. Toreiz aktīvākie lauksaimnieku koordinatori uzsvēra, ka Latvijas lauki ceļas kājās. Paužot, ka tā ir mierīga brīdinājuma akcija ar cerību, ka atradīsies ne tikai dzirdīgas ausis, lai uzklausītu, bet arī gudras galvas, lai problēmas risinātu. Situācija laukos ir katastrofāla, un lauksaimnieku prasības jāpilda nekavējoties. Ja tās netiks pildītas, lauksaimniekus kontrolēt jau būs grūti," norādīts abu organizāciju paziņojumā.

Trīs gadi neesot mazs laiks, tomēr lauksaimnieki atzīst, ka koordinējoties un kooperējoties ir daudz paveikts.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu