Krievijā beigušās "Apple" ierīču oriģinālās rezerves daļas

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

“Apple” autorizētajos servisa centros Krievijā beigušās oriģinālās rezerves detaļas viedtālruņiem “iPhone” un klēpjdatoriem “Macbook”, izdevumam “Vedomosti” atklājis neatkarīgais analītiķis Sergejs Viļjanovs.

Avots atklājis, ka viens no servisiem ir paziņojis par to, ka jaunu rezerves daļu “Apple” iekārtām vairs nav atlicis. Līdz ar to “iPhone 14” un “15” oficiāli ir pārtraukts tehniskais atbalsts Krievijā. Savukārt vecākiem telefonu modeļiem rezerves detaļas Krievijai nav piegādātas jau kopš pagājušā gada decembra.

Aģentūras “Mobile Research Group” analītiķis Eļdars Murtazins precizēja, ka faktiski “Apple” rezerves daļu piegādes Krievijai sāka apsīkt jau 2023. gada vasarā. Pēc viņa teiktā, pašlaik tikai vienā no autorizētajiem servisa centriem ir iespējams remontēt korporatīvo tehniku, bet tas notiek neoficiāli – bez “Apple” atļaujas.

Pašlaik servisa centri Krievijā ieved Ķīnā ražotās detaļas, vai arī izmanto vecās ierīces kā detaļu donorus.

Tā, piemēram, analītiķim Viļjanovam piedāvāts nomainīt “iPhone 13” akumulatoru pret jaunu, taču “melnajā tirgū” iegādātu par 150 eiro. Servisa centrā solīts, ka ierīce “uztvers” jauno akumulatoru kā oriģinālo rezerves daļu (“iPhone” ir funkcija, kas ļauj noteikt oriģinālās un neoriģinālās rezerves detaļas).

Tiek norādīts, ka servisa centri izmanto komplektus, ko “Apple” kopš 2021. gada piedāvā lietotājiem programmā “Self Repair Service”.

Oficiālais “Apple” tirgotājs Krievijā skaidro, ka pēc kompānijas aiziešanas no Krievijas tirgus “Apple” turpināja nodrošināt garantijas remontu, izmantojot autorizētos servisus. Tomēr tas skāra tikai tās iekārtas, kas valstī bija ievestas līdz 2022. gada februārim. Tā kā garantijas termiņš “Apple” iekārtām ir divi gadi, 2024. gada februārī noslēdzās pēdējo Krievijā ievesto iekārtu garantija.

Pašlaik arī nav skaidrs tālākais “Apple” autorizēto servisu liktenis Krievijā.

“Autorizētie servisa centri bija tie, kuri kādreiz bija ieguvuši atļaujas no ražotāja veikt garantijas remontu ar oriģinālajām detaļām. Šo centru darbinieki ieguva piekļuvi pie vienotā elektroniskā servisa darbam ar “Apple” ierīcēm. Vai šī piekļuve Krievijas centriem ir saglabājusies, nav skaidrs. Pašlaik šie servisa centri ne ar ko neatšķiras no teltīm tirgos Maskavas pievārtē,” skaidro avots.

Strauji pieaudzis pieprasījums pēc “Apple” tehnikas rezerves daļām. Tā, piemēram, vienā no sludinājumu servisiem publicēti vairāk nekā 50 tūkstoši sludinājumu par dažādu “Apple” rezerves daļu tirdzniecību. Galvenokārt tie ir “iPhone” tālruņi izjaukšanai, piedāvājot displejus, kameras, mātesplates un citas komponentes.

Ļoti iespējams, ka Krievijas autorizētie “Apple” servisa centri zaudēs savu statusu, taču turpinās sniegt remonta pakalpojumus, ievedot komponentus no sev draudzīgajām valstīm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu