No kosmosa okeāna dzīlēs

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ambiciozais britu miljardieris Ričards Brensons pēc izvizināšanās pa pasauli gaisa balonos un Virgin Galactic kosmosa tūrisma projekta pabeigšanas ir nolēmis iekarot okeāna dzīles.

Brensons nupat prezentējis aptuveni sešus metrus garu, spārnotu, lidmašīnai līdzīgu vienvietīgu zemūdens kuģošanas rīku, ar kuru tuvāko divu gadu laikā plānots nolaisties līdz pieciem dziļākajiem punktiem pasaules okeānā - Puertoriko dziļvagai (8605 metri) un Dienvidsendviču dziļvagai (8428 metri) Atlantijas okeānā, Marianas dziļvagai Klusajā okeānā (11 034 m), Diamantinas dzelmei Indijas okeānā (8047 m) un 5606 metrus dziļajam punktam Molloja dzelmē Ziemeļu ledus okeānā.

Iespējami komerciāli braucieni okeāna dzīlēs

Brensona līdzgaitnieks Kriss Velšs jau šogad plāno nolaisties Marianas dziļvagā, savukārt pats Brensons plāno izpētīt Puertoriko dziļvagu. Pārējām trim ekspedīcijām zemūdens braucamrīka piloti vēl nav atrasti, taču Brensons ir optimisma pilns, turklāt MSNBC.com pavēstījis, ka perspektīvā varētu uzbūvēt lielāka izmēra kuģošanas līdzekli, ar ko okeāna dzīlēs par saprātīgu samaksu vizināt zinātkārus cilvēkus.

Pagaidām gan braucieni dziļvagās tiks izmantoti pētnieciskos nolūkos. Zinātnieki, ar ko sadarbojas Brensona komanda, cer, ka Virgin Oceanic Expedition ļaus ar laiku īstenot ieceri par staciju izvietošanu okeāna dzīlēs, lai ievāktu ūdens paraugus un mikrobus, un, iespējams, pat nelielas dzīvās radības. "Mums ir 800 mārciņas (363 kilogrami) Mēness iežu paraugu, taču nav ne grama smilšu no okeāna dziļākās vietas," saka Virgin grupas īpašo projektu direktors Alekss Tai.

Var atzīmēt, ka ekspedīcijās iegūtie dati tiks augšupielādēti arī virtuālajā planētā Google Earth.

Jārēķinās ar apdraudējumu

Liekas - kas tur dižs, nolaisties 10 kilometru dziļumā zem ūdens virsmas, taču patiesībā vide šeit nav mazāk nelabvēlīga kā izplatījumā. Pētniekiem jārēķinās ar pārvietošanos pilnīgā tumsā un nošķirtībā no civilizācijas, paļaujoties tikai uz mērinstrumentu rādījumiem, tāpat jāapzinās, ka tehnisku ķibeļu gadījumā uz palīdzību no augšas cerēt nevar. Ja nu vienīgi padomiem pa rāciju.

Foto: AFP/LETA

Spītējot visam, Velšs drīzāk ir pozitīvi satraukts, nevis noraizējies par došanos Marianas dziļvagā. "Tas būs kā lidojums uz Mēnesi un iespēja ar īpašu braucamo izpētīt apkārtni," sacījis Velšs.

Kā norāda MSNBC.com, sākotnēji zemūdenes konstruēšanas projektu ierosinājis Brensona tuvs draugs un piedzīvojumu meklētājs Stīvs Fosets, kurš 2007. gadā traģiski gāja bojā, avarējot lidmašīnai. Fosets bija paredzējis arī veikt pirmo vienvietīgās zemūdenes ekspedīciju līdz Marianas dziļvagai vairāk nekā 11 kilometru dziļumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu