Standard & Poor's samazina Nokia kredītreitingu

LETA
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Starptautiskā reitingu aģentūra "Standard & Poor's" trešdien samazināja Somijas mobilo telefonu ražotāja "Nokia" kredītreitingu, šādu lēmumu galvenokārt skaidrojot ar prognozēm par vājākiem darbības rezultātiem nākamo divu gadu laikā.

Aģentūra "Nokia" ilgtermiņa kredītreitingu samazinājusi no "A" uz "A-", tam nākotnes perspektīvu saglabājot stabilu.

"Mēs prognozējam, ka "Nokia" viedtelefonu portfelis 2011. un 2012.gadā turpinās ievērojami zaudēt tirgus daļu, līdzko kompānija būs adoptējusi "Microsoft Windows Phone" operētājsistēmu kā jauno primāro viedtelefonu platformu," norāda aģentūras analītiķi.

Februārī kompānijas vadītājs Stīvens Elops paziņoja, ka noslēdzis "vērienīgas stratēģiskas partnerības" vienošanos ar ASV informācijas tehnoloģiju uzņēmumu "Microsoft", kura izstrādātā "Windows Phone" kļūs par uzņēmuma galveno viedtelefonu operētājsistēmas platformu, aizstājot "Symbian".

Šāda radikāla stratēģijas maiņa skaidrojama ar "Nokia" cerībām, ka tā apturēs tirgus daļas kritumu.

"Standard & Poor's" prognozē, ka laikā, kamēr jaunā stratēģija tiks īstenota, kompānijas darbību negatīvi ietekmēs sīvā konkurence, autoratlīdzības maksājumi "Microsoft" un augstās restrukturizācijas izmaksas.

Taču kredītreitinga samazināšana nav pārsteigums, jo pats Elops februārī norādīja, ka jaunā stratēģija radīs ievērojamas neskaidrības, līdz šī pāreja tiks pabeigta.

Aģentūra uzskata, ka stratēģiskā partnerība ilgtermiņā palīdzēs "Nokia" labāk sacensties ar konkurentiem "Apple", RIM un mobilajiem telefoniem, kuros izmantota interneta giganta "Google" izstrādātā operētājsistēma "Android".

Svarīgākais
Uz augšu