Kā jaunajiem vecākiem iztikt mēnesi?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.flickr.com

Cilvēkiem, kuriem bērns būs dzimis pēc 2011. gada 1. jūlija, vecāku pabalstu plānots maksāt nevis avansā, bet par iepriekšējo mēnesi.

Iemesls – atklāti gadījumi, kad vecāku pabalsta saņemšanas laikā tā saņēmēji izmantojuši bērna kopšanas atvaļinājumu pa daļām – vienu vai dažas dienas kalendārā mēneša sākumā un vienu vai dažas dienas kalendārā mēneša beigās.

Tādējādi daži vecāku pabalsta saņēmēji vienlaikus strādāja un saņēma pabalstu pilnā apmērā. 2011. gada februārī šādā veidā vecāku pabalstu saņēma 66 cilvēki.

Kopumā šajos pabalstos pārmaksātā summa ir 54,7 tūkstoši latu, tādi ir Valsts so­ciālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) dati. Turpretim citi vecāki, neizmantojot bērna kopšanas atvaļinājumu, strādāja visu mēnesi un pabalstu saņēma tikai 50 procentu apmērā, kā to paredz noteikumi.

VSAA vecāku pabalstu izmaksā, pamatojoties uz Valsts ieņēmumu dienesta (VID) informāciju par periodiem, kuros cilvēks reģistrēts kā darbinieks vai pašnodarbinātais. Izmaksājot pabalstu par iepriekšējo mēnesi, VSAA vairumā gadījumu jau būs šādu informāciju no VID saņēmusi. Tāpēc Labklājības ministrija sagatavojusi grozījumus Ministru kabineta noteikumos «Vidējās apdrošināšanas iemaksu algas aprēķināšanas kārtība un valsts sociālās apdrošināšanas pabalstu piešķiršanas, aprēķināšanas un izmaksas kārtība».

Nav jāsoda visi

Apbēdināta ir divu bērnu māmiņa Marika, kuras trešais mazulis nāks pasaulē vasaras otrajā pusē, kad minētie noteikumi būs stājušies spēkā: «No savas pieredzes zinu, ka vecāku pabalstu var saņemt tikai divu, triju nedēļu laikā kopš iesnieguma iesniegšanas VSAA. Turklāt šo iesniegumu nepieņem ātrāk, pirms beigusies pēcdzemdību atvaļinājumam izsniegtā darba nespējas lapa B.»

Jaunā kārtība nozīmēs tikai to, ka nepilnu mēnesi ģimenei ar bērnu nāksies iztikt no kaut kā, uzskata ģimenes māte.

Netiek ņemts vērā, ka tieši bērna dzīvības pirmajos mēnešos ir ļoti daudz vajadzību. «Mūsu ģimenē zīdaiņa apģērbs, gultiņa, rati ir vēl no abiem dvīņu puikām, kuri ir trīs gadus veci. Kad piedzims mazais, ar visiem trim bērniem dzīvošu mājās. Turklāt mūsu tētim ir darbs. Nevaru pat iedomāties, kā var iztikt māmiņas, kuras vienas audzina bērnu un vecāku pabalsts ir vienīgais ienākumu avots,» saka Marika.

Kompensē negūtos ienākumus

Tad jau arī pensijas vajadzētu maksāt par jau nodzīvoto mēnesi – ja nu pensionārs nomirst mēneša vidū? Tā­tad – apkrāpis valsti, raksta tētis Normunds.

VSAA Bauskas klientu apkalpošanas centra vadošā inspektore Areta Kovaļevska gan iebilst, ka krāsas nevajag sabiezināt nepamatoti. «Arī darba algu maksā par nostrādāto mēnesi, nevis par nākamo. Starp citu, tieši tāpat aprēķina arī bezdarbnieku pabalstu. Vecāku pabalstu izmaksā par pilnu kalendāra mēnesi. Tā mērķis ir sociāli apdrošinātam cilvēkam kompensēt ienākumus, kas nav gūti bērna kopšanas dēļ,» saka Areta Kovaļevska.

Gan maternitātes, gan vecāku pabalsts tiek maksāts tad, ja veiktas sociālās apdrošināšanas iemaksas.

Piemēram, maternitātes pabalstu piešķir un izmaksā 80 procentu apmērā no vidējās iemaksu algas, ko aprēķina no divpadsmit mēnešu perioda ienākumiem.

Ja cilvēks nav darba attiecībās, viņš diemžēl nevar pretendēt uz vecāku pabalstu, jo to piešķir tikai strādājošam tēvam vai mātei, kurš atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā un darba devējs Valsts ieņēmumu dienestā iesniedzis attiecīgo informāciju, atgādina Areta Kovaļevska. «Bērna māte, kura nav strādājusi, saņem tos pabalstus, kas nav atkarīgi no sociālās apdrošināšanas iemaksām – bērna piedzimšanas pabalstu un bērna kopšanas pabalstu 50 latu apmērā (ja tēvs nesaņem vecāku pabalstu), līdz mazulis sasniedz gada vecumu, un 30 latu apmērā no mazuļa viena līdz divu gadu vecumam.»

Kā zināms, tiem vecākiem, kuru bērni dzimuši pēc 2010. gada 2. maija un būs sasnieguši viena gada vecumu, ir tiesības pieprasīt ģimenes valsts pabalstu Ls 8.

UZZIŅAI

Vecāku pabalsts (tā sauktā māmiņu alga) tika ieviests 2008. gada 1. janvārī, to maksā, kamēr bērns sasniedz viena gada vecumu. No viena līdz divu gadu vecumam pienākas bērna kopšanas pabalsts.

Pēc 2010. gada 2. maija dzimušo bērnu vecākiem pabalstu 70 procentu apmērā no vidējās apdrošināšanas iemaksu algas izmaksā tikai cilvēkiem, kuri bērna kopšanas atvaļinājumā nestrādā, ir bezalgas atvaļinājumā, kas piešķirts sakarā ar bērna kopšanu, vai negūst ienākumus kā pašnodarbinātie.

Pēc 2010. gada 2. novembra dzimušo bērnu vecākiem pabalstu līdz 2012. gada 31. decembrim izmaksā ierobežotā apmērā – ja piešķirtā pabalsta apmērs vienā kalendāra dienā pārsniedz Ls 11,51, tad par vienu kalendāra dienu izmaksās Ls 11,51 plus 50 procentu no piešķirtā pabalsta summas, kas vienā kalendāra dienā pārsniedz Ls 11,51.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu